Vágólapra másolva!

Elsüllyedt egy orosz mini-tengeralattjáró

190 méter mélységben a tengerfenéken rekedt az orosz távol-keleti flotta egyik mini-tengeralattjárója. A személyzet - a hírek szerint - jól van, most próbálják a katonákat kimenteni.

190 méter mélységben, a tengerfenéken rekedt az orosz távol-keleti flotta egyik mini-tengeralattjárója. A speciális mélytengeri jármű már több mint egy napja nem tud fölemelkedni a felszínre, a hét főnyi személyzetnek még négy napra elegendő levegője van. A Kamcsatkai-félsziget mellett csapdába került tengeralattjáróval nincs telefonkapcsolat, de a flotta parancsnoksága szerint a műszaki összeköttetést működik, és a tengerészek jól vannak.

A helyszínre vezényelt mentőegységek speciális berendezésekkel próbálják kideríteni, hogy mi akadályozza a 13 és fél méter hosszú víz alatti jármű mozgását. A szakértők arra gyanakodnak, hogy egy tenger alatti kábelbe, vagy pedig a halászok által elvesztett mélytengeri hálóba gabalyodott.

Néhány sikertelen szabadulási kísérlet után most egy másik, ugyanilyen mini-tengeralattjárót vezényeltek a helyszínre és folyik a versenyfutás az idővel. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az időjárás kedvező és nem akadályozza nagy hullámzás a mentőakciót.