Vágólapra másolva!
Huszonnégyezer kilométer megtétele után pénteken Budapesten ér a finisbe az európai világharmónia futás, amelynek résztvevői útjuk során az öreg kontinens 45 fővárosát érintették.

A váltófutás Sri Chimnoy sportoló, filozófus, zenész, képzőművész és költő nevéhez fűződik, aki egész életét a világharmóniának szentelte, amelyet hite szerint leghatékonyabban sport segíthet elő.

1987-ben szervezték először a világharmónia futást, s a rendezvénybe az idők folyamán mind az öt kontinens bekapcsolódott: több mint 70 országban százezrek vesznek részt, hogy erősítsék a nemzetek közötti barátságot. A kézről kézre adott fáklya falvakat, városokat, országokat és földrészeket kapcsol össze. Eltérő kultúrájú , bőrszínű, politikai és vallási meggyőződésű emberek futnak együtt, hogy kifejezzék: egy napon a világ az egység és harmónia otthona lehet.

2005-ben Európában a világharmónia futás egyetlen nagy váltót alkotott. A startpisztoly március 2-án dördült el Lisszabonban, és pénteken kerül sor a záró rendezvényre Budapesten. A tizenöt tagú nemzetközi futócsapat negyvenöt európai főváros érintésével huszonnégyezer kilométert tett meg.

Magyarországra a váltókedden érkezett Szerbiából. A futók útja Szegeden, Kiskunmajsán, Kiskunfélegyházán, Kecskeméten, Nagykőrösön, Cegléden, Nagykátán, Isaszegen és Pécelen keresztül vezetett Budapestre.

- A nemzetközi csapatnak, amelynek tagjai hosszabb-rövidebb idő után cserélődnek, hiszen kevesen futják végig a távot, összesen nyolc magyar résztvevője volt. Jelenleg egy magyar sportoló fut a váltóban. - mondta Csornay Kinga, az egyik magyarországi főszervező.

A váltó péntek délután érkezik a Puskás Ferenc szoborparkjába. Itt sportolók és főleg gyerekek várják az érkezőket, akik a futókkal egy nyolcszáz méteres kört tesznek meg, majd azután kerül sor Nemzeti Sportcsarnokban rendezett ünnepségre. Este Mandur László, az Országgyűlés alelnöke fogadja a Parlamentben a váltó tagjait.

Csornay Kinga mint érdekességet megemlítette, hogy Zay Linda személyében magyar résztvevője is volt az amerikai kontinensen rendezett világharmónia futásnak. A fiatal angoltanárnő, aki amatőr hosszútávfutó, elejétől a végéig lefutotta a távot.