Vágólapra másolva!
Atlanta eddig leginkább az 1996-os olimpiájáról, a CNN és a Coca-Cola központról volt híres. Most a halaktól remélik a turizmus fellendülését. Itt építették fel ugyanis a világ legnagyobb akváriumát, ami november 23-án nyílt meg.

Az akvárium-komplexum építési költségét, szinte teljes egészében egy ember állta. Bernie Marcus, a Home Depot üzletlánc alapítója 200 millió dollárt adományozott, mondván, hogy mint mindenki, ő is imádja az akváriumokat, és ha már pénzt ad egyre, akkor az legyen a világ legnagyobb akváriuma. (Az eddigi legnagyobb akvárium, a chicagoi Shedd, 22,5 millió liter vízben, 20 ezer állat él.)

Bernie Marcus méretekben valóban nem ismer tréfát. Az atlantai építmény 36 millió liter vízében, 100 ezer hal úszkál, többek között két bálnacápa, Ralph és Norton, a világ legnagyobb méretű halfajának két képviselője, akik Taiwanból érkeztek. A legtöbb hal halfarmokról került Atlantába, a nagyobb részét az UPS szállította repülővel, vagy teherautókkal egy tároló házba, ahol 30 napos, kötelező karanténon kellett átesniük.

Mivel Atlanta közelében nincs tenger vagy óceán, a város vízrendszeréből veszik a vizet, amihez a megfelelő kémiai anyagokat hozzáadják, hogy létrehozzák a különböző halak számára kellemes életteret. És persze a vizet tisztítják, forgatják és újrahasznosítják, hogy minél környezetbarátabb legyen a felhasználás. Ha az egyik hal mégis megbetegedne, akkor ki tudják emelni a tárolóból, és gyorsan át tudják szállítani az épület állatklinikájára, aminek felszereltsége vetekszik egy jobb emberi kórházéval.

A Georgia Aquarium az atlantai olimpiai park tőszomszédságában épült fel. Kívülről úgy néz ki, mint egy hajó, ami épp egy hullám felett halad át. Belül üveg alagutakon haladnak a látogatók, így mindenki úgy érezheti, mintha a vízben, a halak alatt/mellett haladna.

Forrás: Sportpiac


Az első évben 2 millió látogatóra számítanak és remélik, hogy a következő öt évben, a vállalkozás 1 milliárd dollárt visz a városba. Egy egynapos, felnőtt belépő 23 dollárba, egy gyerekjegy 17 dollárba kerül, a nyugdíjasok pedig 20 dollárt fizetnek a belépésért.