Vágólapra másolva!
Klein Dávid arra készül, hogy 2006. tavaszán, a magyar hegymászás történetében először, oxigénpalack használata nélkül mássza meg a Himalája legmagasabb csúcsát, a 8850 méter magas Mount Everestet.

A világon összesen 14 hegycsúcs magassága haladja meg a 8000 métert: ezek mindegyike egy gigászi gyűrődéslánc mentén, a Hindukus, Karakorum és Himalája vonulatában található.

Klein Dávid hat különböző expedícióval, négy 8000 méter feletti csúcs megmászásában vett részt, mint expedícióvezető vagy logisztikai vezető, valamint egy nyolcezer méter feletti csúcsot, nemzetközi expedíció meghívott tagjaként mászott meg. Öt alkalommal rossz idő vagy fagysérülés miatt visszafordult, a Gasherbrum II (8035 m) és a Cho Oyu (8201 m) csúcsokat azonban megmászta. 2005. tavaszán a Mount Everesten 8500 méterig jutott, amikor vihar miatt a visszafordulás mellett döntött.

Jövő tavasszal Klein Dávid jó barátjával, Joby Ogwynnal, a 8000 méter feletti hegyek megmászásának gyorsasági világrekorderével vállalkozik a Mount Everest meghódítására.

A kétfős expedíció március végén startol, s a Mount Everest tibeti oldalát szemelte ki magának, bár az útvonalválasztás még nem végleges. A tervek szerint a hegymászók április 7-én érkeznek Katmanduba, majd két nappal később repülnek a 3100 méter magasságban lévő Luklába.

Az alaptábort április 10. és 16. között közelítenék meg gyalogosan. Április 17-től május 14-ig tartana a "mászó időszak". A csúcstámadás várható időpontját május 4. és 9. közöttre teszik, s a hazatérést május 20-rá tervezik.