Vágólapra másolva!
Besenyei Péter nyerte meg az idei Red Bull Air Race második futamát, a csodálatos, tengerparti városban, Barcelonában, közel egy millió néző szeme láttára. A magyar műrepülő világbajnok itt próbálhatta ki először legújabb gépét, egy Edge 540-et, amellyel - végre - egyenlő eséllyel szállt harcba amerikai versenytársai ellen.

A Red Bull Air Race második futamát a barcelonai Bogatell Beach tengerpartján tartották, ahol 11 versenypilóta mérte össze tudását. A több mint 400 km/h sebességgel száguldó versenygépek, most is víz felett felállított, 19 méter magas, felfújt kapuk között hajtották végre, az előre meghatározott figurákat. A gyakorlással megszerezhető rutin mellett, ebben a versenyben a precizitás és a koncentráló képesség a legfontosabb, hiszen a pilóták nagyon alacsonyan, nagy sebességgel repülnek, időre. Egyes manővereknél akár 10 G terhelést is ki kell bírniuk repülés közben.

Amint a Red Bull Air Race rövid történetében már megszokhattuk, Barcelonában is az égre szegeződtek a tekintetek a hihetetlen figurák láttán, ami miatt a forgalom szinte teljesen leállt. Akik tehették, hajóról szemlélték a versenyt, mert a tengerről akár kilométerekről is jól látható volt. A tömegek természetesen földiüknek, a spanyol Alejandro Maclean-nek szurkoltak igazán, aki ezúttal csak a 7. helyen végzett.

A versenysorozat jelen állása szerint, a pontszámok alapján Besenyei Péter, az amerikai Mike Mangold és Kirby Chambliss között nagyon szoros a verseny, ami igazán izgalmassá teszi az évad további viadalait, köztük az augusztus 20-án, Budapesten soron következő futamot.

A hírek szerint Besenyeit extázisba hozta győzelme, "Nagyon boldog vagyok, hogy ezzel az Edge-el repülhettem - mondta-, sokkal gyorsabb, mint az előzőek és ezzel tényleg úgy érzem, hogy győzni tudok. De ami a legjobb érzés volt, az az, hogy legyőztem Mike Mangold-ot hat másodperccel!"-mondta a magyar pilóta mosolyogva. A 2001-ben gyártott, együléses gép éppen olyan, mint Mike Mangoldé és Kirby Chamblissé, az idei első, Abu Dhabiban rendezett futam győzteséé.

Az eseményre olyan neves vendégek is ellátogattak, mint Pasqual Maragall elnök és Barcelona polgármestere, Joan Clos.

Idén még kilenc izgalmas helyen rendezik meg a Red Bull Air Race-t, három hét múlva Berlinben...

Eredmények:

1. Besenyei Péter
2. Mike Mangold
3. Kirby Chambliss

További versenyek:

Berlin, Németország - május 27.
Szentpétervár, Oroszország - június 17.
Isztambul, Törökország - július 29.
Budapest, Magyarország - augusztus 20.
Longleat, Egyesült Királyság - szeptember 2.
San Francisco, Egyesült Államok - október 7.
Perth, Ausztrália - november 19.