Vágólapra másolva!
Fél évvel ezelőtt még az is kérdéses volt, hogy Török Dániel súlyos kéztörése után egyáltalán folytathatja-e versenyzői pályafutását; s bár a kyokushin karate nehézsúlyú Európa-bajnoka még mindig nem épült fel teljesen sérüléséből, május 27-én címvédésre készül a budapesti Körcsarnokban.

A hó végi Eb-re naponta öt órát edző Török Dániel elszántságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy csütörtöki sajtótájékoztatóján a saját, kartonpapírból kivágott életnagyságú képe mellett ott volt legnagyobb riválisáé is, akit mindenképpen szeretne legyőzni. A litván Donatas Imbras a 2003-as kaunasi és a 2004-es plovdivi Európa-bajnokság döntőjében is megverte, a tavalyi koppenhágai kontinesbajnokságon viszont nem indult, ezért ezt az Eb-címét a 24 éves magyar versenyző nem is tartja teljes értékűnek. Május 27-én Imbras legyőzésével szeretné megnyerni második Eb-aranyát - mégpedig súlyos kézsérülése után.

"Amikor tavaly megsérültem a japán bajnokságon, egyesek azt mondták, olyannyira szétrencsolódott a jobb kézfejem - még a csontvelő is kifolyt -, hogy már soha többet nem versenyezhetek. Tény, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerültem, sokáig fogni sem tudtam a kezemmel, küzdeni pedig egyáltalán nem, így a válogatottból is kikerültem. Később aztán valamelyest javult az állapotom, újra kezdhettem az edzéseket, és kaptam egy esélyt, hogy visszaverekedjem magam a legjobbak közé. Ezt az esélyt áprilisban a szolnoki Hungarian Open adta, amelyet sikerült megnyernem, ennek köszönhetően május 27-én indulhatok a budapesti Eb-n. S ígérem, mindent megteszek azért, hogy megvédjem a tavalyi Eb-elsőségemet" - szögezte le Török Dániel.

A 197 cm magas, 110 kg-os karatéka Bódi István irányításával készül, aki elmondta, hogy versenyőjének a taktikai és a technikai repertoárja egyaránt bővült, s az Eb-ig hátra levő bő két hét az ismételt csúcsformába hozás időszaka lesz. "Már a Hungarian Openre is egy kisebb csúcsformát kellett időzítenünk, hiszen ezen a versenyen dőlt el Dani Eb-szereplése. Szolnokon kiválóan versenyzett, és most az a feladatunk, hogy ezt a formáját átmentsük az Európa-bajnokságra. Úgy érzem, jó úton haladunk, s bízom benne, hogy Dani megvédi az Eb-címét" - mondta el Bódi István.

Fábik Tibor