Vágólapra másolva!
Egy tengerészeti búvár 2000 láb, vagyis 610 méter mélyre merült egy új, atmoszferikus (ADS) zárt búvárruhában, a kaliforniai partok közelében.

Daniel P. Jackson véletlenül lett kiválasztva több, a ruha viselésére kiképzett tengerész közül.
"Úgy érzem, én vagyok a legszerencsésebb fickó a világon. Megtisztelő kitüntetés első emberként ilyen mélyre merülni" - nyilatkozta Jackson.

Ez a legnagyobb csapatmunka, ami a NAVY keretei között történt, mondta el dr. Keith W. Lehnhardt, a project vezetője.

A rekord 11 év fejlesztésének és több szervezet, mint a DSU (Navy Reserve Deep Submergence Unit ), Submarine Squadron 5 és a Diving Systems Support Detachment együttműködésének eredménye.

Ahogy Jackson fogalmaz: "Én csak egy srác voltam, aki a kötél végén lógott. Az ADS csapat érdeme az egész."

A ruha Hardsuit 2000 néven ismert, amelyet a kanadai OceanWorks International készített. A Hardsuit 2000 eredetileg is 2000 láb mély merülésekre volt tervezve, ám eddig "csupán" 1300 láb, vagyis 400 méter mélységig használták. A hardsuit 2000 egy 500 kilós, aluminiumból készült "mini tengaralattjáró", propelletes meghajtással, amelyet 6-8 órás merülési időre terveztek. Emellett fel van szerelve lámpákkal, rádió-összeköttetésben áll a felszínnel, vészjeladó működik rajta, és veszély esetén 2 napig képes életben tartani a benne tartózkodó búvárt. Az atmoszferikus ruhák előnye, hogy belül normál felszíni nyomás uralkodik, tehát a búvárt nem terheli dekompressziót szükségessé tevő nyomás.

Mivel a ruha egyre jobban és megbízhatóbban működik, a haditengerészet is szemet vetett rá.
"A ruha speciális változata tengeralattjáró-balesetnél lehet hasznos a mentőcsapatoknak. Egy búvár ebben a ruhában le tud merülni a sérült tengeralattjáróhoz, meg tudja vizsgálni a sérüléseket, és hasznos információkat szerezhet a lehetséges mentés módjáról" - mondta dr. Lehnhardt.