Vágólapra másolva!
Az ausztrál Brad Kahlefeldt úgy nyerte meg a 10. tiszaújvárosi triatlon Világkupa férfifutamát, ahogy tavaly fantasztikus sprintbefutóval kikapott a helyiek kedvencétől, az ezúttal harmadik kazah Dmitrij Gaagtól. Másodikként a német Jan Frodeno, legjobb magyarként Kuttor Csaba pedig a 15. helyen ért célba. A nőknél a német Joelle Franzmann diadalmaskodott.

A 1,5 km-es tiszai úszás során senki nem szakadt el a mezőnytől, de a magyar publikum legnagyobb örömére Kuttor negyedikként szállt ki a folyóból. A 40 km-es kerékpározás első negyedében négyen próbáltak megszökni a 14 fős élbolyból, amelyben két magyar, Kuttor és a helyi illetőségű Balogh Lőrinc tekert.

Miután összerázódott a mezőny, az országos bajnok Kuttor 25 km-nél meglépett és az ausztrál Matt Hopper, illetve a horvát Zvonko Cubric segítségével próbálkozását siker koronázta, így ő nyerte a második szám részhajráját, minek köszönhetően 500 dollárt kasszírozott. A trió előnye folyamatosan nőtt a mintegy 30 fősre duzzadt üldözőcsoporttal szemben, s a négyszer 2,5 km-es körből álló futást 40 másodperccel korábban kezdhette meg.

A zárószám első negyede után a több ezres, "tapsoló hurkákkal" és zászlókkal felszerelt publikum - melynek soraiban felfedezhető volt az Európa-bajnok műkorcsolyázó Sebestyén Júlia és a hosszútávfutó Kálovics Anikó is - legnagyobb örömére Kuttor Hopperrel haladt az élen. Féltávnál viszont már Kahlefeldt, Frodeno és Gaag futott az élen.

Újabb 2,5 km múlva már csak előbbi kettő maradt együtt, s ugyanez volt a helyzet a célnál, így ismét sprintbefutó döntött, ezúttal azonban Kahlefeldt bírta jobban a végét, ezzel idei ötödik Vk-versenyén negyedik győzelmét aratta. Gaag szintén hatalmas hajrájának köszönhetően fért fel a dobogóra.

Kuttor a végére kissé elfáradt, de így is bejött a 15. helyre, ami rendkívül fontos pontokat eredményezett számára az olimpiai kvalifikációt illetően, ráadásul ismét ő lett a legelőkelőbben jegyzett magyar triatlonos, mivel Török Dániel csak a mezőny hátsó felében végzett.

"A hajránál felrémlett bennem a tavalyi befutó, de hatalmas különbség, hogy ezúttal én nyertem, ebben segített a közönség is, ezért mentem oda megköszönni a biztatást. Ez a kedvenc versenyem" - mondta Kahlefeldt.

"Úgy érzem, erőn felül teljesítettem, sokáig vezettem is. A szurkolók nagy erőt adtak, feldobott, ahogy tomboltak, amikor elhaladtam előttük. A részhajrára direkt rámentem, hogy ezzel is fokozzam a hangulatot. A verseny ugyanúgy zajlott, mint tavaly, akkor azért sikerült a 8. helyen bejönnöm, mert a mostani 40 másodperc helyett 1:20 perc előnyt sikerült kiharcolni a nyeregben ülve. Szerintem futásban így is sikerült előrelépnem" - értékelte a viadalt Kuttor.

A német Joelle Franzmann nyerte a nők futamát. Legjobb magyarként Szabó Zita 13. lett, ezzel megismételte eddigi legjobb, két évvel ezelőtt elért Vk-helyezését. A 1,5 km-es úszás során, amely egy-egy 1000 és 500 méteres körből állt a 22 Celsius-fokos Tiszában, az amerikai Sara McLarty és a német Christiane Pilz jelentős előnyre tett szert.

A hazai szurkolók legnagyobb örömére azonban a 40 km-es kerékpározást az őket követő tízfős üldözőbolyban kezdte meg Szabó és a balatonfüredi országos bajnokságon győztes Walkó Andrea is. A második szám első 10 km-re alatt nem változott a helyzet, de a folytatásban fokozatosan dolgozta le hátrányát az üldözőcsoport.

Olyannyira jól összedolgoztak, hogy előbb a német, majd a tengerentúli riválist is befogták, az 5. kör végén lévő részhajrát például Szabó nyerte meg, ezért 500 dollár üti markát. A 10 km-es, négy 2,5 km-es körből álló futás hamar szétrázta a tucatnyi tagot számláló élmezőnyt. Az első helyért Franzmann és a brazil Mariana Ohata vívott óriási küzdelmet, még az utolsó kört is együtt kezdték meg.

A hajrát az európai versenyző bírta jobban, ezzel élete első Vk-diadalát ünnepelhette, ráadásul világszínvonalú idővel nyert, ugyanis több mint négy perccel a kétórás határ előtt szakította át a célszalagot. Szabó és Walkó összedolgozva sokáig a 10-11. helyen futott, a végére azonban kicsit elfáradtak, így meg kellett elégedniük a 13. és 15. hellyel. Az élete első Vk-futamán induló Vanek Margit és Kovács Zsófia 33., illetve 39. helyen ért célba, míg Koch Renáta 42. lett.

"Nagyon szeretem Magyarországot, már évekkel ezelőtt megkedveltem, amikor a kaposvári Eb-n versenyeztem. Ettől kezdve pedig a kedvencem lesz, hiszen itt nyertem első Vk-versenyemet, korábban csak két második hely jutott nekem" - mondta a győztes, aki elárulta, azért hagyta ott egy km-re a céltól brazil vetélytársát, mert nem akarta a sprintre bízni a befutót.

"Nagyon elégedett vagyok, hiszen az olimpiai kvalifikáció szempontjából nagyon fontos pontokat szereztem. A futás első fele nagyon rosszul esett, alig bírtam Andival maradni, de szerencsére a hajrát jól bírtam, így megismételtem eddigi legjobb, két évvel ezelőtt elért Vk-helyezésemet" - mondta a legjobb hazai versenyzőnek bizonyult debreceni Szabó. Hozzá hasonlóan Walkó is elégedett volt teljesítményével, mivel előzetesen az első 20-ba várta magát.

eredmények:
férfiak (81 induló):
1. Brad Kahlefeldt (ausztrál) 1:44:06.4 ó
2. Jan Frodeno (német) 1:44:10.4
3. Dmitrij Gaag (kazah) 1:44:19.3
...15. Kuttor Csaba (Miskolc) 1:45:26.0
...29. Vanek Ákos (Budaörs) 1:46:43.8
...46. Balogh Lőrinc (TVK-Mali) 1:47:44.3
...52. Bajai Péter (Mogyi SE Baja) 1:48:13.8
...54. Pocsai Balázs (Debreceni Sportcentrum) 1:48:25.9
...55. Török Dániel (TVK-Mali) 1:48:50.9
...60. Nógrádi Tamás (Proform) 1:49:35.3
Lipták Tamás (Debreceni Sportcentrum) feladta.

nők (60 induló):
1. Joelle Franzmann (német) 1:55:40.4 ó
2. Mariana Ohata (brazil) 1:55:54.5
3. Leanda Cave (brit) 1:55:59.9
...13. Szabó Zita (Debreceni Sportcentrum) 1:58:12.5
...15. Walkó Andrea (TVK-Mali) 1:58:17.8
...33. Vanek Margit (Budaörs) 2:02:35.4
...39. Kovács Zsófia (Gyöngyös) 2:04:36.7
...42. Koch Renáta (Mogyi SE Baja) 2:05:46.9