Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Triatlon Szövetség a hétvégén, Lausanne-ban rendezett vb után, a helyszínen tartott hétfői kongresszusán 30-19 arányban úgy döntött, hogy 2010-ben Budapest adhat otthont az olimpiai távú világbajnokságnak.

A magyar főváros mellett az angliai Salford jelentkezett az eseményre.

- Nagyon boldogok vagyunk. Külön öröm, hogy nagyon erős volt a másik pályázat is, így még nagyobb sikernek tartom a kongresszus határozatát. Egyébként a vártnál nagyobb különbséggel kaptuk meg a rendezés jogát. - mondta a távirati irodának a helyszínen tartózkodó Márkus Gábor, a honi szövetség szakmai alelnöke.

A magyar sportvezető szerint Budapest történelmi hagyományaival és nevezetességeivel előzte meg a Manchester melletti Salfordot, amely állandó állomása a Világkupa-sorozatnak. A rivális elsősorban azzal próbált érvelni, hogy a magyar fővárosban még egyetlen triatlonversenyt sem rendeztek, s jelenleg a feltételek sem adottak hozzá.

- Budapest garanciát vállalt a városligeti csónakázó tó kimélyítésére, azaz úszhatóvá tételére, ami az egyetlen szükséges beruházás az eseménnyel kapcsolatban. A 3 milliárd forintba kerülő fejlesztés várhatóan 2008-ra készül el. Emellett a tiszaújvárosi Világkupa-verseny szervező gárdájának tízéves tapasztalata nyilvánvalóan garanciát jelent a színvonalas rendezésre - mondta, amolyan válaszként az angolok kétkedésére Márkus, aki hozzátette, 2008-ban, de legkésőbb 2009-ben tesztversenyként Budapesten is lesz Vk-viadal.

Budapest megjelenése a Vk-sorozatban azért is üdvözítő, mert nem Tiszaújváros helyett kerülne be, azaz Magyarországra, évente kétszer látogatnak majd el a triatlonsport legjobbjai. Jövőre, augusztus 12-én, 2008-ban pedig a pekingi olimpia előtti, utolsó Vk-viadalként, július 27-én lesz a tiszaújvárosi futam.