Vágólapra másolva!
Az ausztrál hatóságok arra kérték a múlt héten egy tüskés rája által halálra döfött Steve Irwin, a krokodilvadász rajongóit, hogy szeretett kedvencük halála miatti bosszúszomjtól fűtve ne öldössék a part közeli vizekbe tévedő rájákat.

Az Ausztráliában rendkívül népszerű Irwin, akinek természetfilmjeit mintegy 200 millióan nézték világszerte éveken keresztül, a múlt hét elején halt meg egy víz alatti dokumentumfilm forgatása közben, amikor egy rája éles, jó 30 centiméter hosszú faroktüskéjével szíven döfte.

A krokodilvadász halála óta eltelt nyolc napban a rendőrség legalább tíz élettelen rájatestet talált Queensland szövetségi állam partjai mentén, közülük többnek hiányzott a faroktüskéje, az állat gyilkosai láthatóan levágták azt.

"Nem vagyunk bizonyosak benne, hogy ezeket a mészárlásokat Irwin halála miatt bosszúból követik-e el, ez egyelőre még csak találgatás" - mondta a queenslandi halászati minisztérium egyik munkatársa.

"Természetesen találtunk már máskor is partra vetett, halott ráját, amelynek az emberek levágták a tüskéjét, ezek az esetek azonban eddig jóval ritkábban fordultak elő" - tette hozzá.

"A tüskés ráják értelmetlen pusztítása ellentétes mindazokkal a természetbarát nézetekkel, amelyeket Steve Irwin életében hittel vallott. Világossá akarjuk tenni, hogy senkitől nem fogadunk el semmiféle ,megtorló akciót,. Steve Irwin, ha élne, a leghatározottabban elutasítana minden effélét" - mondta Michael Hornby, az Irwin által létrehozott egyik nemzetközi természetvédő csoport vezetője.

A tüskés rájákat általában éles és mérgező tüskéjük ellenére sem tartják veszélyes élőlénynek. Sőt, a Kajmán-szigetek híres merülőhelye, a Stingray City éppen a búvárok körül úszó számtalan rája miatt lett híres és népszerű, de hasonlóan a búvárok kedvencei a tüskés ráják a Kanári-szigeteken, elsősorban Tenerife déli részén.

A tüskés rája 1,5 méternél is nagyobbra nő, néha 4 méter. hosszú és 200 kilogram nehéz is lehet, különösen a déli tengerekben. Az idősebbek hát- és hasoldala nagy tüskékkel fegyverzett. A hát barna, világosan foltos; a has fehér. Az Európa körüli tengerek partjain a homokban és iszapban él. Kis halakkal és rákokkal táplálkozik. Húsát igen sok helyen a világban szívesen eszik. A ráják tüskéjüket kizárólag védekezésre használják, ezért búvár halálos balesetéről soha nem is lehetett hallani - egészen mostanáig, amikor a legendás krokodilvadász esett áldozatul. A tüskés rája mérgének amúgy kígyómarásszerű hatása van, ami ellen a bennszülöttek, szúrás esetén, különböző növények váladékát itatják a sérülttel, az orvosok pedig mangánsavas kálium és aranyklorid szérumot fecskendeznek a seb köré.