Vágólapra másolva!
A rendszeres szájápolás, a fogászati szűrővizsgálatok, a szájüregi daganatok korai felismerésének fontosságára kívánja felhívni a lakosság figyelmét a Magyar Rákellenes Liga holnapi rendezvényével, melyre 12 ezer kisiskolást várnak a Margitszigeti Atlétikai Centrumba, hogy megdöntsék az egyszerre fogmosás világrekordját.

Az ország minden pontjáról érkeznek általános iskolás csapatok a hivatalos Guinness-világrekord megdöntésére. Több vidéki általános iskolában, a fővárosi résztvevőkkel egy időben mosnak majd fogat, előreláthatólag 10 és fél 11 között. A rekordkísérletet a Guinness Rekordok Könyve helyszínen megjelenő képviselői hitelesítik. A szervezők reggel 8 órától színes programokkal várják az atlétikai centrumba érkező 10-14 éves gyerekeket. A résztvevők ajándékokat nyerhetnek, például egy 150 ezer forint értékű osztálykirándulási utalványt, multimédiás számítógépet, illetve belépőt, játékhasználatot a Budapesti Vidámparkban.

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Colgate szájápolási hónap programja alatt az ország több száz fogorvosi rendelőjében az ingyenes szűrővizsgálatot felkeresőket fogkrémmel, naptárral is jutalmazzák. (A hivatalos weboldal tájékoztat a prevenciós kampány híreiről, eseményeiről, a szűrésben résztvevő rendelők elérhetőségéről.)

A helyes és rendszeres fogmosással csökkenthető a szájüregi rák kialakulása, a rossz szájhigiénia ugyanis fontos kóroki szerepet játszik. Évente közel kétezer ember hal meg a szájüreg rosszindulatú daganata miatt Magyarországon, amely e téren az első helyen áll Európában.

A prevenciós programot a Magyar Fogorvosok Egyesülete és a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata minden évben támogatja.