Társoldalunk:

Búvárbalesetek Egyiptomban

2006.10.30. 17:29

Sajnos több végzetes búvárbaleset is történt az utóbbi időben Egyiptomban, ezek közül kettőről ejtünk szót.

Az egyik tanulságos esetről a BSAC fórumában írtak, nagyon tárgyszerűen, csak az alapvető információkat feltüntetve. Ez év szeptemberében egy helyi, búvároktató végzettségű férfi 100 méterre ereszkedett Sarm El-sejk közelében a Temple merülőhelyen, mono 12 literes palackkal, egyedül. A 27 méteres megállónál fogyott el a levegője, a felszínre még feljutott, ám életét vesztette. Ez a típusú mélymerülés elég sok áldozatot szedett Egyiptomban, noha veszélyességére számtalanszor figyelmeztettek.

Minden további kommentár helyett idézzük a BSAC fórumának egyik hozzászólóját: "Nem lep meg ez eset. Márciusban kevertgázas tanfolyamot tartottam, az utolsó merülésre a Thomas kanyonban került sor. Épp készültünk elhagyni a helyet nagyjából 70 méteres mélységből, amikor megláttam két idiótát mono 12-es palackokkal minden más nélkül, akik veszettül siettek. Még nálunk is mélyebbre úsztak! Már a második eset volt, hogy ilyen őrülteket láttam Sarmban. Tiszta hülyének érzed magad, ahogy ott vagy az újralégződdel, két 10 literes oldalkészülékkel, különféle vészhelyzeti tervekkel, független komputerekkel, órákkal, maszkokkal, lámpákkal, kötélorsóval, jelzőbójával, amikor az egészhez 12 liter sűrített levegő kell, no meg hogy ne legyen agyad!"

Október 3-án szintén mélymerülés során vesztette életét Dmitrij Raszputyin, a tapasztalt orosz technikai búvár. A dahabi Blue Hole mellett merült 185 méterre, felemelkedés közben 20 méteren egy még nem ismert technikai hiba következtében került bajba, és a gyors felszínre emelkedés után már nem tudtak segíteni rajta. A férfi pedig korábban már számos mélymerülésben vett részt, például Yasemin Dalkilic és David Lee szabadtüdős búvárok rekordjainál volt biztosító búvár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK