Vágólapra másolva!
Ha még nem próbáltad, itt az ideje, hogy a hideg hónapokban is folytasd vagy elkezd a futást. Mutatunk hozzá öt remek cipőt, mert ugye az az alapja mindennek. Szerintünk a hideg hónapokban a legklasszabb a futás, legyél te is amazon!

Szerencsére a mozgás, ezen belül is a futás már évek óta menőnek számít, és nagyon reméljük, hogy ez így is marad. De természetesen nem a divat miatt mondjuk, hogy futni jó, hanem mert egészen biztosan tudjuk, hogy tényleg remekül fogod magad érezni tőle.

Mivel a sportos öltözködés mostanában a tervezőket is nagyon foglalkoztatja, a futócipők külseje is rendesen átalakult az elmúlt tíz évben.

Rengeteg technikai újdonságot fedeztek fel és építettek be, amitől szebbek, gyorsabbak, kényelmesebbek lettek a cipők, és közben csodálatos módon a dizájnról sem feledkeztek meg – elképesztően jól néznek ki!

Forrás: Youtube

De miközben persze nekünk is nagyon-nagyon számít, hogy néz ki egy cipő, semmiképpen nem szabad kizárólag a dizájn alapján dönteni. Mindig az a legfontosabb, hogy te milyen vagy, milyen magas, hány kiló, mennyire egészséges, milyen típusú a lábad, és nyilván az is lényeges, mire akarod használni azt a bizonyos cipőt.

Kipróbáltunk öt szuper darabot, amiről most elmondjuk a véleményünket, de ezzel együtt arra kérünk, hogy döntés előtt feltétlenül fordulj szakértőhöz.

Legjobb, ha bemész valamelyik futóboltba, ahol hozzáértők megnézik mozgás közben a lábad, kikérdeznek, és ez alapján javasolnak típust. Hidd el, rengeteg sérülést, fájdalmat, csalódást lehet így elkerülni.

Futókisokos - Mikor, mennyit, hogyan?

Kinek nem ajánlott a futás? Hogyan érdemes nekifogni, ha teljesen kezdő vagy? Miért kell odafigyelni a légzésre, és milyen terepen egészséges a futás? Tudj meg mindent a cikkünkből!

Ha már eddig is futottál, azt kell szem előtt tartanod, hogy a futócipők bizony elhasználódnak. Egy hetente néhány alkalommal használt pár sem bírja tovább két-három évnél, és ha kívülről még mindig jól néz is ki, futásra már nem biztos, hogy alkalmas. Ennyi idő alatt viszont sokat változik minden márka, úgyhogy ismét csak nagyon jó ötletnek tűnik alaposan körülnézni, mielőtt újat vásárolnál. De most már lássuk, mi miben futottunk!

Adidas Pureboost

Milyen lábra: neutrális
Súly: 184 gramm
Ár: 42.000 forint

Forrás: Adidas

Bár az összes cipőt nagyon szerettük, a Pureboost volt az egyik kedvencünk. Nyilván nem véletlen, hiszen már szétfutottunk, jártunk egy pár éves Energy Boostot, és gyakorlatilag csak jó tapasztalataink voltak vele. Az új fazon talán még kényelmesebb, mint az előző, egyszerűen fantasztikus érzés belebújni, többek között a speciális talpnak köszönhetően, de a felsőrész is nagyon jól sikerült, még ügyesebben öleli körül a lábat, mint az előző típus. Meglepően könnyű, és járásnál is egyértelműen érződik a ruganyossága, de futásnál jön ki leginkább, milyen szépen rugózik a talpunk alatt. Pont emiatt egyébként semmiképpen sem javasoljuk szigetkörhöz, a kétféle ruganyos anyag együttműködése kifejezetten rosszat tehet az ízületeknek.

A Pureboost az a típusú cipő, amiben egész nap lábfájás nélkül lehet mászkálni, állni, délután simán lenyomhatunk benne 5-10 kilométert és aztán este még akár bulizni elmehetünk. És közben még dögösen is nézünk ki. Viszont. A kevesebb merevítés miatt nem egyenletes terepre mi nem mennénk benne. A Városligetben is volt néhány rész a füves talajon, ahol eléggé kifordult benne a bokánk, szóval biztonságosabb sima felületen maradni, ha ez van a lábunkon. És mivel semmi sem lehet tökéletes, a textil felsőrészen azonnal bemegy a víz, még ha csak fröccsent is. Nem is ígérnek vízhatlanságot, de gondoltuk, így októberben azért jó, ha szólunk, hogy még a Pureboostnak is vannak korlátai.

Saucony Ride 9

Milyen lábra: neutrális
Súly: 264 gramm
Ár: 37.990 forint

Forrás: Saucony

Bár messziről már régóta csodáltuk a profi futók egyik kedvencének számító Sauconyt, a személyes kapcsolatot csak most kezdtük el ezzel a teszttel. Barátok leszünk, az már biztos. Már ránézésre is látszik rajta, hogy komolyan veszi a futást. Kicsit nagyobb, szélesebb típus, mint a többi tesztelt modell, széles lábúak előnyben, végre elfér benne a teljes lábfej. Végtelenül stabil cipő, egyszerűen tökéletesen tartja a lábat. A fűzővel prezícen szabályozható, mennyire legyen szoros – használjátok ki ezt a lehetőséget, kísérletezzetek vele, hogy a legkényelmesebb. Elképzelhető, hogy egy picit lazábbra kell venni, velünk megtörtént, ami nagyon ritkán, hogy túlfűztük néhányszor.

A stabilitásának köszönhetően könnyebb terepen is megállja a helyét, tehát azoknak, akik a városon kívül is futnak, nagyon jó választás. Bár rövidebb távokon is élveztük, az az érzésünk, hogy ez az a cipő, ami tényleg jó alapot teremt a hosszabb távokhoz. Elindulsz benne, és egyből olyan, mintha egész nap tudnál futni. Gyalogláshoz és bringázáshoz is szuper volt, a színét imádjuk, de egész napos városi viseletre egy kicsit nagy darab.

Nike Lunarepic

Milyen lábra: neutrális
Súly: 218 gramm
Ár: 49.990 forint

Forrás: Nike

Nem meglepő módon a Nike-val is komoly közös múltunk van már, így aztán meg sem lepődtünk, hogy a Lunarepic úgy állt a lábunkon, mintha ráöntötték volna. A tesztelésre egy különleges dizájnú, a riói olimpia által ihletett változat érkezett, de gyakorlatilag bármilyen színben jól néz ki. Bár ez is nagyon könnyű cipő, szép magasra fűződik, rendesen fogja a lábat, és a ruganyos talpnak köszönhetően a járás és a futás is pompás időtöltés benne.

Tipikus lifestyle futócipő, azaz reggeltől estig, munkában, sportolás közben és akár partizáshoz is tökéletes társ, akkor sem fog fájni a lábad, ha egész nap ebben vagy. Aránylag gyors cipő, ebben nyilván a könnyűsége és a rugalmassága is szerepet játszik, elsősorban városi használatra ajánljuk. Betonon is kellemes benne a futás, de simább terepen is szépen elmegy, tartja a lábat. Sajnos, a textil felsőrész miatt a víz nagyon könnyen bemegy, elég a harmatos fű reggel, és nedves lesz a zoknid, erre érdemes figyelni, és a tócsákat is kerüld.

Helly Hansen Pathflyer

Milyen lábra: neutrális
Súly: nincs adat
Ár: 36.990 forint

Forrás: Helly Hansen

Te sose futsz terepen, minek neked terepfutócipő? Hogy te mekkorát tévedsz! Egy akármilyen terepfutócipőt nyilván nem próbálnánk meg rád sózni, de ez egészen más, hidd el. Egyrészt nagyon könnyű, másrészt félelmetesen csinos, harmadrészt pedig vízálló. És ráadásul még kényelmes is. Számos korábban tesztelt terepfutócipővel az volt eddig a gondunk, hogy bár az erdőben tényleg jól teljesítettek, a városban bumszlik voltak, nehezek, egyszerűen nem volt jó bennük lenni. Na, a Pathflyernek sikerült gyakorlatilag minden elvárásnak megfelelni. Oké, ha te kizárólag a letakarított Margitszigeten futsz, akkor nyilván nincs rá akkora szükséged, de azért ez a város nem arról híres, hogy télen tényleg hó-, víz- és sármentes lenne.

Nekünk már most jól jött a Pathflyer, vidáman és gondtalanul toccsantunk bele a tócsákba a Ligetben, tisztára, mint egy terminátor. Tökéletesen tartja a lábat, és mintha még szennytaszító is lenne, hiába nyúztuk, alig koszolódott. Akárhányszor csobbantunk a több centi mély vizekbe, csak a cipő felett lett vizes a zoknink, még a fűző is vízálló. Ettől mondjuk kicsit merevebb, de ha van értelme, kibírjuk. Futás után sem vettük le, és bringázás, gyaloglás közben is remek társ volt egész nap. Egyetlen dologra kell vele nagyon vigyázni: ha kutyakakiba lépsz, a talp mély rovátkái miatt szenvedés lesz kitakarítani, szóval nézz a lábad elé.

Skechers Gorun

Milyen lábra: neutrális
Súly: 147 gramm
Ár: 32.990 forint

Forrás: Skechers

Ha valakinek fájós, fáradékony lába van, és még nincs Skechers cipője, az gyorsan vegyen egyet magának. Mi már hónapok óta szerelmesek vagyunk egy utcai modellbe, memóriahabos talppal, nemrég vettünk, gyakorlatilag addiktív, annyira kényelmes. A márka a futócipők esetében sem hazudtolta meg magát, a GOrun is öröm a lábnak. Főleg, ha széles a lábfejed, magas a rüsztöd, most végre minden dimenzióban el fog férni a lábad, ezt garantáljuk.

Rendkívül könnyű cipőről van szó, szinte alig érzed, hogy van valami a lábadon, ezért meglehetősen gyorsan is lehet benne futni. Jól fűződik, szépen tart, így a stabilitása is remek. A talpa annyira rugalmas, hogy gyakorlatilag össze lehet gyűrni, igazán rendesen ki van találva. Félmaraton alatti távokhoz tényleg csak ajánlani tudjuk, különös tekintettel az árára, a Skechersre azonban fokozottan igaz, hogy próbálni kell. Egészen más a méretezése, mint a többi márkáé, és az sem mérvadó, ha már van tőlük utcai cipőd. Menj be a boltba, vigyél magaddal rendes sportzoknit, aztán vedd fel, és mászkálj, legyél benne húsz percet, hogy biztos lehess benne, ez a megfelelő méret. Ha már futottál benne, nem lehet cserélni, és szomorú leszel.

Mi az, hogy neutrális?

Attól függően, hogy valakinek egyenes a bokája, befelé vagy kifelé dől, beszélünk semleges, pronáló vagy szupináló lábról. Mindkét eltérésnél problémákat jelenthet a futás során jelentkező terhelés, ezért fontos, hogy megfelelő cipőt válassz.

Egyszerűen kiderítheted, melyik típusba tartozol. Nézd meg a cipőid talpát, hol kopnak jobban, de hogy biztosra menj, kipróbálhatod a vizes talp módszert is. Vizezd be a talpad és állj rá egy papírra, a kirajzolódó forma megmutatja, merre dől a lábad. Futócipő vásárlás előtt azonban mindenképpen kérdezz meg hozzáértőt is, túl sokba kerül ahhoz, hogy tévedj.

A neutrális cipők minden típusú lábra ajánlhatók, ha nem túl kóros a semlegestől való eltérés.

Meglepő ételkombinációk, amiktől egészségesebbek leszünkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161103-etelkombinaciok-amelyek-segitenek-hogy-egeszsegesebbek-legyunk.htmlVan, hogy bizonyos ételeket célszerű keverni egymással: a méz és a tej például kimondottan jó barátok. Egyes ételek segítenek abban is, hogy a tápanyagok jobban felszívódjanak. Ez Zsír!ThinkstockÍgy segít a kávé a fogyásbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161027-igy-segithet-a-kave-a-fogyasban.htmlA kávét nemcsak azért szeretjük, mert gőzölgésével, illatával és ízével megörvendezteti a hideg és sötét őszi reggeleket, hanem azért is, mert egészséges mennyiséget fogyasztva még az alakunk megőrzését, vagy éppen a diétánkat is segítheti. Ez Zsír!--Felejtsd el a liftet! Válaszd a lépcsőzést egy hónapighttp://www.life.hu/ez-zsir/20161027-a-novemberi-kihivasban-minden-nap-a-lepcsot-valasztjuk.htmlA logikai játékok kihívása után újra a testünk acélozása lesz a tét. Novemberben ugyanis mindennap a lépcsőt választjuk. Ez Zsír!--Nyolcéves korára elérte a 70 kilót! Mégis bombanő és példakép lett Radics Gigihttp://www.life.hu/ez-zsir/20161024-tulsulyosak-a-diakok-a-nemzeti-egyseges-tanuloi-fittsegi-teszt-eredmenyei-alapjan.htmlA magyar iskolások negyede továbbra is súlyfelesleggel küzd. A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (Netfit) szerint a számottevő javuláshoz idő kell, és a változás többnyire csak külső segítséggel valósul meg. Radics Gigi énekesnőnek ez sikerült, pedig 8 éves korára már elérte a 70 kilót. A Megasztárban feltűnt tehetséget személyi edző segítette az átalakulásban, de a szülei is támogatták az életmódváltását. Ez Zsír!--6 lépés, amivel ráveheted magad a sportolásra egy hideg őszi napon http://www.life.hu/ez-zsir/20161017-igy-vedd-ra-magad-egy-hideg-oszi-esten-a-sportolasra.htmlAhogy itt az ősz, egyre korábban sötétedik, és egyre hidegebb az idő. Az emberek többsége egyre nehezebben veszi rá magát, hogy lejárjon edzeni, ami tavasszal és nyáron még olyan könnyűnek tűnt. Ez azonban hamar azt vonja maga után, hogy a kilók felszaladnak, az ember stresszesebbé válik, és az önbizalma is csökken. Ugye, hogy nem éri meg? Inkább vedd rá magad most is a sportolásra, mutatjuk is, hogyan! Ez Zsír!--Hollywoodi sztárok a jojóeffektus fogságábanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161020-hollywoodi-sztarok-a-jojo-effektus-fogsagaban-fotok.htmlA Hollywoodi celebek talán még nagyobb nyomás alatt vannak, mint mi, hiszen róluk mindennap címlapokon ítélkeznek. A nagy nyomás miatt sokszor rossz útra tévednek, és például az egészséges életmód helyett különböző, hosszú távon kicsit sem hatékony diétákba kezdenek. Kik a jojóeffektus leghíresebb hollywoodi áldozatai? Mutatjuk! Ez Zsír!Origo