Vágólapra másolva!
Gondoltad volna, hogy a hidegebb időben sokkal inkább javasolt a futás, mint a nagy melegben? A hideg hatására ugyanis a futó pulzusa lassul, így aztán könnyebb futni, hiszen kevesebb energiát használ fel szervezetünk.

Egy kutatás eredményei

Melegebb időben a futók szív- és érrendszere komolyabb megterhelés alatt áll, éppen ezért inkább hűvösebb időben érdemes futni. Igaz, télen erre a futók nehezebben veszik rá magukat, hiszen ilyenkor mindig jobban csábít minket a meleg szoba és a kényelmes kanapé.

Hűvös időben kellemesebb és egyszerűbb a futás Forrás: Thinkstock

A londoni St Mary University friss kutatása szerint akár 6 százalékkal is lassul a pulzus hideg időben, vagyis a szív kisebb megterhelés alatt van komolyabb megerőltetés esetén is. Nyáron, forró időben átlagosan 1,3 liter izzadságtól is megszabadulhatunk egy-egy edzés során, ilyenkor nehéz védeni a testet a kiszáradástól. Hűvös időben ezzel szemben nemcsak kellemesebb, de egyszerűbb is a futás a megfelelő felszerelésben. „Hiába barátságosabb a nyári, ragyogó napsütés, a test hamar túlmelegszik, a szervezet extra terhelés alatt van. Télen ilyen problémákkal nem kell számolni” – mondta a kutatást vezető John Brewer professzor.

A feltételeknek meg kell lenniük

Az természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen öltözékben indulsz el futni. Mindenképpen rétegesen öltözködj, a rétegek közötti levegő ugyanis bent tartja a meleget. Mindemellett persze kényelmes legyen az öltözék, hogy megfelelően tudj mozogni benne. Az alsó réteg a legfontosabb, amin nem érdemes spórolni. Lényeg, hogy melegen tartson, és elvezesse az izzadságot. Erre egy hőtartó réteg, majd egy szélálló dzseki jöjjön. A téli termonadrág alá érdemes felvenni egy magas szárú kompressziós zoknit, ami a futás közbeni egyenletes vérelosztást segíti.

Fontos beszerezni egy jó cipőt Forrás: Thinkstock

A latyakos időre nem árt egy vízlepergető futócipőt is beszerezni, ami pedig a kiegészítőket illeti, egy kisebb sál és kesztyű viselése feltétlenül javasolt. Mivel a testünk hőleadásának 30-40 százaléka a fejünkön keresztül történik, a megfelelő sapka elengedhetetlen. Szerencsére már olyan speciális sapkákat is kitaláltak a futóknak, ami tökéletesen illeszkedik a fejformára, elvezeti az izzadságot, ráadásul a tarkónál is véd a hidegtől.

Öt szuper futócipő télre

Ha még nem próbáltad, itt az ideje, hogy a hideg hónapokban is folytasd vagy elkezdd a futást. Mutatunk hozzá öt remek cipőt, mert ugye az az alapja mindennek. Szerintünk a hideg hónapokban a legklasszabb a futás, legyél te is amazon!

15 évesen 78 kiló volt, majd életmódot váltott Szikszai Eszter – Egészséges és csodaszép lett!http://www.life.hu/ez-zsir/20161114-szikszai-eszter-sikertortenete-eletmodvaltasrol-egeszseges-eletrol-sportrol.html„Mértékletesség, önfegyelem, rendszeresség” – mondja fogyása titkáról Szikszai Eszter, aki saját bevallása szerint mindig is duci lány volt. Tizennégy évesen drasztikus diétával fogyott 10 kilót, majd felszedett 20-at. A középiskolai évek alatt minden akaraterejével belevágott az életmódváltásba, aminek köszönhetően sikeresen lefogyott, és közben rengeteget izmosodott. Ma már saját maga is tudatos életről, egészségről, testmozgásról blogol. Ez Zsír!--Ő az igazi szupernagyi! 61 évesen kőkemény súlyokat emelget az asszonyhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161115-o-az-igazi-szupernagyi-61-evesen-kokemeny-sulyokat-emelget-val-swaine.htmlA 61 éves brit asszony tényleg nem semmi: egy éve kezdett bele a súlyemelésbe, és máris rekordokat döntöget. Ezt csinálja valaki utána! Ez Zsír!--Tóth Vera még nem elégedett: egy év kell az álomalakhozhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161114-toth-vera-meg-fogyni-szeretne-egy-ev-es-eleri-alomalakjat.htmlHatalmas súlyfeleslegtől szabadult meg Tóth Vera a gyomor-bypass műtétnek köszönhetően, de még nem teljesen elégedett a kinézetével. Sportol és tovább küzd azért, hogy elérje célját, amihez még egy év biztosan szükséges.Ez Zsír!--4 dolog, amit SOHA ne kérj gyorsétterembenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161113-etelek-amiket-nem-szabad-gyorsetteremben-enni-bennfenntesek-arultak-el.htmlÉrdekes összeállítást készített nemrég a New Zealand Herald: a Redditen ugyanis két ismert gyorsétteremlánc alkalmazottjai tették közzé, melyek azok a dolgok, amiket soha, semmilyen körülmények között nem lenne szabad ilyen helyeken rendelni. És ha valaki, ők biztosan tudják, mi ennek az oka! Ez Zsír!--Látványosan meghízott Christina Aguilerahttp://www.life.hu/ez-zsir/20161111-christina-aguilera-felkapott-20-kilot.htmlA szexi énekesnő elhízott, rossz formában van. De vajon miért? Ez Zsír!--A repceolaj lenne a csodaszer a hasi zsír ellen? http://www.life.hu/ez-zsir/20161109-a-repceolaj-a-csodaszer-a-hasi-zsir-ellen.htmlUgye te is minden évben felfigyelsz a csodálatos sárga színével pompázó, óriási táblákban virágzó repcére? Nemcsak a látványa elképesztő, az élettani hatásai is bámulatosak. Itt az ideje újra felfedezni a repcét! Ez Zsír!Thinkstock