Vágólapra másolva!
Megérkezett a Magyar Everest Expedíció 2017 csapata Katmanduba, 22 órás út után landoltak. Klein Dávid és Suhajda Szilárd első magyarként mászhatja meg oxigénpalack nélkül a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet.

"Katar fővárosában, Dohában szálltunk át, ahová éjjel kettőkor érkeztünk. A gépünk csak reggel indult tovább, így az éjszakát jobb híján csövezéssel töltöttük a reptér közepesen kényelmes, pihenésre szánt, de arra kevésbé alkalmas pihenőjében" – olvasható az expedíció beszámolójában.

Csövezés a dohai reptéren - a galériáért kattintson a képre! Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

A katmandui repülőtéren aztán dugó volt, így 5 kilométeres magasságban köröznie kellett a gépnek, nem engedték leszállni. "Cserébe hat kört írtunk le, minden alkalommal megcsodálhattuk a Himalája fenséges nyolcezreseit, köztük a Mount Everestet.

A Mount Everest a felhők fölöttről - a galériáért kattintson a képre! Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

Katmandu rendezett káosza az európai szem számára riasztóan hat. Elképesztő a forgalom, mindenki dudával szerez érvényt az elsőbbségének, valahogy mégis működik az egész. Óriási a por, sokan arcmaszkot használnak. Az utcákon üzlet üzlet hátán, a legkülönfélébb profillal: sarki gumijavító, mellette közvetlenül egy zöldséges, a másik oldalán bontott csirkét árulnak. Hűtőpultot nem láttunk.

Vagy paradicsoma, nézőponttól függően" – olvasható a beszámolóban.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd Katmanduban - a galériáért kattintson a képre! Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

A városban óriási a kontraszt: az összedőlés szélén álló házak tömkelege, közvetlen mellettük pedig vadonatúj épület pompázik. Csütörtökön délelőtt közös városnézésre megy a csapat nagy része, este pedig próbálnak betekinteni a helyi kulturális életbe.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd találkozott Billi Bierlinggel, a Himalayan Database munkatársával. Az adatbázist Elizabeth Hawley, a Mount Everest krónikása alapította.

Balról: Suhajda Szilárd, Billi Bierling, Török Edina alaptábor-vezető és Klein Dávid - a galériáért kattintson a képre! Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

Az amerikai újságírónő 1960-ban érkezett Nepálba, ott is ragadt, gyakorlatilag azóta ő hitelesíti a csúcsmászásokat. Az idén már 94 éves, és bár még mindig aktív, de a német Billi Bierling hegymászónő Hawley asszisztenseként lassan átveszi a munkáját.

Klein Dávid átvette Suhajda Szilárd engedélyét is, amely arról szól, hogy megmászhatják a Mount Everestet. Klein Dávid engedélye így néz ki:

A szervező cég nevét ki kellett satíroznunk - a galériáért kattintson a képre! Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

Az elindulásnál mi is ott voltunk a Liszt Ferenc Repülőtéren:

A Magyar Everest Expedíció 2017 körülbelül két hónapig fog tartani. Az utazás előtt Klein Dáviddal készült hosszabb interjúnkat itt olvashatja el, a Suhajda Szilárddal folytatott beszélgetésünkért pedig kattintson ide!