Vágólapra másolva!
A hétvégén tovább folytatódott a Magyar Everest Expedíció 2017 Nepálban, a trekking csapat tagjai megcsodálhatták a Himalája fantasztikus panorámáját.

A túra második napján Phakdingból Namche Bazarba indult Klein Dávid és Suhajda Szilárd vezetésével a magyar trekkingcsapat, amelyben olyan hírességek túráznak, mint Lilu, Badár Sándor, Száraz Dénes és Geszti Péter.

A Magyar Everest Expedíció 2017 csapata Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

"Rengeteg lovas karavánnal, öszvérrel és jakkal találkoztunk útközben, mivel a teherhordók hátán történő szállításon kívül ez az egyetlen módja az áruk mozgatásának az egész völgyben - olvasható az expedíciótól kapott beszámolóban. - Itt autóút nincs, még földút sem, csak gyalogösvény. Egy feltűnően fiatal teherhordó kérdeztünk, aki elmesélte, hogy

Hogy a teherhordók mennyit tudnak segíteni, arról Lilu zengett ódákat a nap végén: "A serpám egyszerűen csodálatosan vezetett. Biztosan nem tudtam volna végigcsinálni a mai napot, ha nem pontosan azt csinálom, amit mond.

Lilu teherhordója Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

Hét vagy nyolc órát jöttünk, és végig az általa diktált tempót követtem. Tökéletesen osztotta be az erőmet, amit jobban mért fel, mint én magam. Amikor hallotta, hogy nagyon zihálok, akkor hátra fordult, megmérte a pulzusomat, és annak megfelelő hosszúságú, egy-két perces pihenőt írt elő. Olyan hálás vagyok, a végén egy óriási ölelést is adtam neki. Nélküle tényleg nem ment volna. Végtelenül profik és nagyon-nagyon kedvesek."

Rengeteget segítenek a teherhordók Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

Namche Bazar az első akklimatizációs állomás, ami azt jelenti, hogy még egy éjszakát a 3440 méter magas Namche Bazarban töltött a csapat. Az akklimatizáció aranyszabálya az, hogy „mássz magasra, aludj alacsonyan", ezért egy 400 méteres szintkülönbségű túra, majd onnan a visszaereszkedés várt a trekkerekre másnap.

"Meglátogattunk egy 3850 m magasan fekvő kilátóhelyet, az Everest View Lodge-ot. A hely nevéből már sejthetik az olvasók, hogy jó idő esetén innen lehet a túra során először megpillantani az Everestet" - olvasható a beszámolóban.

Geszti Péter mutatja a Himaláját Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

"Vezetőnk a lelkünkre kötötte, hogy nem előzhetjük meg őt, az iramot ő fogja diktálni. Itt nem a gyorsaság a lényeg, hanem a pulzus kordában tartása, ezért reumás csigaként vánszorogtunk felfelé a meredek ösvényen. Klein Dávid picit talán példát is mutatva úgy mozgott, mintha lassított felvételt néznénk. Pedig ha valaki, akkor ő tudja, mi kell a megfelelő akklimatizációhoz."

A csapat nem győzte csodálni a Himalája egyik legszebb panorámáját, látható volt a 8848 méteres Mount Everest, a 8515 méteres Lhoce és az összetéveszthetetlen formájú, 6814 méteres Ama Dablam is.

Suhajda Szilárd és háttérben a Himalája Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

A következő nap az egyik legnehezebb túra vár a csapatra, leereszkedik a 600 méter szinttel lejjebb fekvő Dudh Kosi folyó völgyébe, ez azt is jelenti, hogy a 3880 méteren fekvő célállomás, Tengboche eléréshez 1000 méter szintemelkedést kell leküzdeniük.