Vágólapra másolva!
Megérkezett a Magyar Everest Expedíció 2017 csapata a Mount Everest 5344 méteres alaptáborába, így Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászók számára napokon belül kezdődhet a táborlánc kiépítése. Az expedíció célja a föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

Március 27-én vette kezdetét a Magyar Everest Expedíció 2017, amikor a hegymászók és az őket kísérő túrázó hírességek - például Lilu, Száraz Dénes, Geszti Péter és Badár Sándor - Budapestről Nepál fővárosába repültek, majd a trekking során naponta 7-10 kilométert mentek, a 2840 méter magasan fekvő Luklából a 2500 méteres szintkülönbséget és a közel 56 kilométeres távot nyolc nap alatt teljesítve értek fel az alaptáborba.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd az alaptáborban Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017

"Természetesen érzem a magasságot, de a tüneteim a szokásosnak megfelelőek, és nagyon izgatott vagyok, boldog vagyok - kezdte Klein Dávid. - Már Katmanduban is éreztem, hogy milyen jó a kis hármas csapatunk. De most itt a hegyek között még jobban kijön.

A következő két hónapban a most elfoglalt alaptábor Klein Dávid, Suhajda Szilárd és Török Edina alaptábor-vezető állandó szállása, a két hegymászó innen fog több akklimatizációs körben egyre magasabbra mászni, hogy kiépítsék a táborláncot, és a szervezetüket felkészítsék a több mint 8000 méteres magasságra.

A „climb high, sleep low", vagyis "mássz magasra, aludj mélyen"

elvnek megfelelően a hegymászók az egyes felsőbb táborok kiépítése után mindig visszatérnek majd pihenni az alaptáborba. A három fősre csökkent csapat a hétvégén alakítja ki az alaptábori környezetét (konyha-, kommunikációs-, ebédlő- és alvósátor stb.).

Az alaptábor Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017

A Magyar Everest Expedíció 2017-től kapott helyszíni beszámoló az alaptáborba érkezésről így szól: "Kisebb-nagyobb sátrak, amerre csak a szem ellát. Nem csoda, hiszen idén is ezer körüli az Everest-falu lélekszáma, közülük 600 sikeres mászásra lehet számítani. Még nem érkezett meg mindenki, bár a turistaösvényeken óriási a forgalom. Klein Dávid és Suhajda Szilárd alaptábora is készül, érkezésünkkor a konyhasátor már állt.

"A trekkingcsapat tagjai igyekeztek kihasználni a rendelkezésünkre álló kevés időt az alaptáborban, és elraktározni minden pillanatot ezen a különleges helyen, majd elköszöntek az ott maradt három magyartól."

"Nagyon sokan fogadtak arra, hogy ez nekem nem fog sikerülni - kezdte Badár Sándor humorista. - A barátaim persze biztattak, de ettől még voltak kétségeim, hiszen már az indulás előtt beleépítik az emberbe a parát, extrém dolgokkal látják el.

Az érkezésünk után azonban az egyik este hosszasan beszélgettem Dáviddal, hogy nagyjából mire lehet számítani, és milyen technikákat kell alkalmazni a sikeres teljesítés érdekében.

Akkor abszolút megnyugodtam. Végül bármiféle gyógyszerhasználat nélkül, saját erőmből jutottam el az alaptáborba, messze megdöntve a korábbi magassági rekordomat. Ez igazán felemelő érzés."

A Magyar Everest Expedíció 2017 csapata Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017

Klein Dávid és Suhajda Szilárd a déli oldalról közelíti meg a csúcsot, a csúcsmászás pedig - saját becsléseik, illetve a jellemző trendek szerint - május második felében várható.