Vágólapra másolva!
Feljutott a kb. 8000 méteres magasságban lévő négyes táborba Klein Dávid, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja, aki kis pihenő után el is indult a Mount Everest csúcsára – oxigénpalack nélkül első magyarként juthat fel a világ tetejére.

Miután Suhajda Szilárd rosszul lett, és egészségügyi okok miatt nem tudta folytatni az utat, Klein Dávid már a 7200 méteren lévő C3-ból is egyedül indult el.

Kevesebb mint 10 óra mászás után megérkezett a kb. 8000 méter magasságban felállított négyes táborba, ahonnan – a két filmes serpával együtt – az este folyamán tovább is indult a Mount Everest csúcsára.

Az út a négyes táborba Forrás: Facebook/Magyar Everest Expedíció 2017

A harmadik akklimatizációs kör alatt így írta le a négyes táborig tartó utat: "A Déli-nyeregig az utat a következő szakaszokra lehet osztani: hosszú havas emelkedő, majd hosszú, havas (unalmas) traverz a Sárga-padokig, maga a Sárga-pad, ami egy izgalmas, meredekebb és sziklás harántmenet, majd újabb (kicsivel rövidebb, de semmivel sem kevésbé unalmas) havas ferde traverz következik a Genfi-sarkantyú nevű fekete, sziklás bástyáig.

Maga a Genfi-sarkantyú lélegzetelállító, a kiszállás olyan, mintha a kék égbe másznánk bele:

látszik odafent egy oromfal, három meredek utolsó lépés, majd felette Semmi. Ott lehet a Déli-nyereg.”

Suhajda Szilárd (jobbra) az alaptáborból drukkol neki Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017

„Tudom, hogy az elmúlt két hónapban voltak pillanatok, amikor sok erőt és segítséget tudtam neki adni, ezért nehéz most idelent, ott lenne a helyem - mondta társa, Suhajda Szilárd az alaptáborból. - Délután elérte a négyes tábort. Jó a hangja, ereje teljében van – készen áll! El sem tudom mondani, mennyire büszke vagyok rá. Szinte beleremegek minden szóba, amit az éteren keresztül hallok. Izgatott vagyok, hittel és reménnyel teli: majd' megfulladok a köhögéstől, de folyamatosan a hegyet kémlelem és minden energiámmal Dávidra gondolok.

De Veled vagyunk így is! Minden órában és minden percben! Tarts ki, érd el a célod, éld meg az álmot és gyere vissza! Ne feledd: van egy másik életed is, ahol haza várnak és szeretnek téged! Idelent a másik valóság: maga az élet! Még sok dolgod van, vigyázz magadra, barátom!" – írta Szilárd.