Vágólapra másolva!
Nem sikerült feljutnia a Mount Everestre Klein Dávidnak, akit megállított az időjárás 8115 méteren, és kénytelen volt elindulni lefelé. A Magyar Everest Expedíció 2017 másik tagja, Suhajda Szilárd korábban, 6500 méteren visszafordult, mivel rosszul lett, és egészségi állapota nem engedte meg, hogy továbbmenjen.

Klein Dávid csütörtökön hajnalban indult el a 7200 méter magasan lévő hármas táborból a Déli-nyeregig, amelyet 10 óra alatt ért el, onnan hat óra pihenés és némi kényszerű ott-tartózkodás után indult tovább a Mount Everest csúcsára.

Az időjárás nem tette lehetővé, hogy továbbmenjen Forrás: Facebook/Suhajda Szilárd

Az egész szezonra jellemző szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás most Dávidot 8000 méteren először várakozásra,

az éjszaka folyamán a csúcsmászás során pedig a rendkívül erős szél megállásra kényszerítette.

„Azt hiszem, nem nagyon éltem még át időjárás szempontjából ennyire szeszélyes szezont: nem arról van szó, hogy a hegy egyáltalán nem kínál lehetőségeket, de

– írt még Dávid az alaptáborból a csúcsmászás megindítása előtt. Klein Dávid a két filmes serpával együtt kb. 8115 méterről az életük megóvása érdekében visszaereszkedett a négyes táborba, innen csak a hajnali órákban indult el alacsonyabb magasságba.

Ezt a képet még Suhajda Szilárd csinálta Klein Dávidról a csúcsmászás körében a kettes táborban Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017

Sokadszor járt a Mount Everesten, nyolcszor indult el, hogy megmássza a világ legmagasabb hegyét, de különböző, gyakran tőle független okok miatt még nem sikerült feljutnia a csúcsra. Az Origónak adott interjúban erről így beszélt: "Nem tudnék egyetlen, konkrét dolgot megnevezni, ami az egész feladvány kulcsa. Mondjuk, hogy ilyen zoknit többé nem veszek fel, és akkor biztos a siker.

miközben maximalizálja az akklimatizációs „nyereséget", hogyan pihenjen a leghatékonyabban, és hasonló dolgok. Az ember ilyenkor felnő mint expedíciós hegymászó. Hosszú és nagyon komplex tanulási folyamat vezet a hatékonyságig."

Klein Dávid - névjegy

Klein Dávid 1975-ben született, 13 évesen ismerkedett meg a hegymászással. Egy évvel később alapfokú sziklamászóvizsgát tett. 1998-ig hazai hegymászóiskolákban, az Egyesült Államokban, a Magas-Tátrában mászott, közben elvégezve a tátrai nyári és téli tanfolyamokat. Magashegyi expedíciós hegymászókarrierjét 1998-ban kezdte.
Jelentősebb expedíciós eredményei:
- 1998-ban a sikeres Első Magyar Hindukush expedíció vezetője. (7000 méterig jut.)
- Négy nyolcezer méter feletti csúcsot mászik meg: Gasherbrum II (8035 m, Pakisztán, 2003), Cso Oju (8201 m, Tibet, 2004), Manaszlu (8163 m, Nepál, 2015), Annapurna I (8091 m, Nepál, 2016) – valamennyi csúcsot palack nélkül éri el.
- 2001-ben sikertelen expedíciót vezet az Everest keleti, technikailag rendkívül nehéz falára. Az expedíció a fal technikailag nehéz szakaszát átmássza.
- A Mount Everesten tett kísérletei során 2007-ben 8600, 2014-ben 8700 méterig jut oxigénpalack nélkül.

„Amikor megismertem Dávidot és Szilárdot, két nagyszerű sportemberrel találkoztam. Rögtön tudtam, hogy elszántságuk és kitartásuk példamutató lesz mindenki számára, és a célt, amit el szeretnének érni nemcsak magukért, hanem az egész országért teszik - kezdte az expedíció menedzsere, Stefano Favaro. - Az idei szezonban meglehetősen nehéz időjárási körülmények fogadták az expedíciót, ami sajnos nem befolyásolható.

A fiúk mindent megtettek, tökéletes fizikai és mentális állapotban érkeztek az Everest alaptáborába.

A déli oldalon ebben a szezonban a hegymászók közül ők mentek fel először 7000 méterre, a harmadik akklimatizációs körben rendhagyó módon 8000 méteren éjszakáztak. A management teljes mértekben egyetértett és kiállt Szilárd döntése mellett, egy igazi sportember, barát és hegymászó, aki meg tudta hozni azt a számára nehéz döntést, hogy idő előtt visszatér az alaptáborba, ezzel is lehetőséget biztosítva Dávidnak a további sikerhez.

Stefano Favaro (balra) büszke a fiúkra Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017

A csúcsmászás során a hegyen zord időjárás uralkodott végig, így sajnos Dávidnak is dönteni kellett. Ez egy nehéz, veszélyekkel teli sportág, de mind a két meghozott döntés felelősségteljes volt, hiszen az expedíció filozófiája a tiszta és biztonságos mászás.

– nyilatkozta Stefano Favaro.

Klein Dávid sem bírt a mogorva időjárással Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017

A szokottnál is nehezebb feladat elé állította a Mount Everest ebben a tavaszi szezonban a csúcsának eléréséről álmodó hegymászókat. Az expedíciók előrejelzéseit készítő meteorológusok egybehangzó véleménye szerint évtizedek óta nem volt ilyen kiszámíthatatlan az időjárás a hegyen, főleg annak nepáli oldalán - írja a Mozgasvilag.hu. A helyzet a többi nyolcezresen sem volt rózsás, nagyon kevés csúcssiker született.