Vágólapra másolva!
Fábián Melinda első magyarként jutott el a világ vezető MMA szervezetének, az UFC-nek az előszobájába. A tatabányai lány az autóját adta el, hogy próbára tegye magát Las Vegasban, a The Ultimat Fighter válogatóján. A 16 kiválasztott között ugyan az első összecsapásán vereséget szenvedett, mégis azt mondja, hogy megérte belevágni, és szó sincs róla, hogy lemondana az álmáról. Inkább készül, hogy élni tudjon a második eséllyel.

A The Ultimate Fighter (TUF) a maga nemében biztosan egyedülálló valóságshow: évadonként 16 férfit vagy nőt választanak ki, akik a bentlakásos formula szabályainak megfelelően egy nagy házon osztoznak, viszont ahelyett, hogy egyik kanapéról a másikra feküdnének, miközben válogatott sértéseket vágnak egymás fejéhez, kőkeményen edzenek, hogy aztán minden hétvégén a ketrecbe lépjen egy-egy pár, összecsapásuk győztese pedig továbbjusson.

Felkészül: Fábián Melinda

A TUF a világ legnagyobb vegyes harcművészetekkel (Mixed Martial Arts, MMA) foglalkozó szervezetének, az UFC-nek (Ultimate Fighting Championship) az égisze alatt fut. Ők szervezik a legnagyobb gálákat,

náluk vannak a legnagyobb sztárok (Demetrius Johnson, Conor McGregor, Rafael Dos Anjos, Anderson Silva és a sor napestig folytatható), többnyire a legjobb harcosok is, és persze a legnagyobb marketing gépezet, így a legtöbb pénz is.

Az UFC a vegyes harcművészetek NBA-je, vagy NHL-je, aki erre a szakmára adja a fejét, az előbb vagy utóbb itt szeretne a nyolcszögletű ketrecbe lépni. Oda pedig jelenleg két út vezet: valaki vagy felhívja magára az UFC fontos embereinek a figyelmét egy másik szervezetben harcolva (Bellator, M1 Global stb.), vagy szó szerint beverekszi magát a TUF-ból.

Fábián Melinda az utóbbit választotta, és jelen állás szerint úgy néz ki, hogy jól tett, amikor mindent egy lapra feltéve az amerikai kaland mellett döntött. Az Origónak legalábbis határozottan ezt mondta, amikor felkerestük a Budapest Top Team XVI. kerületi edzőtermében, ahol este nyolckor még egy import edzőpartnerrel (egy alkatilag hozzá hasonló finn lánnyal), valamint birkózó edzőjével, a ránézésre legalább 90 kilós Nagy Barnával hajtották egymást kifulladásig.

Fábián Melinda edzés közben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Védekezésből indított kontrák, álló és földtechnikák, olyan dinamikával, hogy még a levezető séta után percekkel is láthatóan is erősen küzdött Melinda, hogy szabályosan tudjon lélegezni.

Hallottuk, hogy nemcsak úgy edzeget itt, hanem meccsre készül. Mikor és hol lesz a mérkőzés?
Amerikában lesz egy gála decemberben, de ennél többet nem mondhatok most.

Azt tudja már, hogy ki lesz az ellenfele?
Igen, tudom, de egyelőre ez sem publikus.

Hogy került az MMA, azon belül a The Ultimate Fighter közelébe?
Gyerekkorom óta foglalkozom küzdősportokkal. Shotokan karatéval kezdtem, majd jött a kempo, ami mellett kipróbáltam még ezt-azt, birkózást, thai-boxot, a karate különböző változatait, de a kempo maradt meg szerelemnek, abból lettem végül fekete öves. Annyira szerettem, hogy még egy saját klubom is lett, ahol edzéseket tartottam. Aztán két és fél éve elkezdtem MMA-edzésekre járni, egyre jobban belefolytam, versenyezni kezdtem, így a klub ma már inaktív. És, hogy miért kezdtem el MMA-zni? Két és fél éve láttam egy női mérkőzést,

Magamról viszont tudtam, hogy ez bennem mind megvan, és azt mondtam, hogy oké, majd én megmutatom, hogy kell ezt rendesen csinálni, milyen lehet egy jó női bunyó.

Ebből még nem következik, hogy az ember kimegy Amerikába egy valóságshow-ba.
Az teljesen véletlen volt. Csak szörfölgettem az interneten, amikor az UFC honlapján láttam, hogy meghirdették a válogatót az új évadba. Igazából azt sem tudtam, hogy ez egy valóságshow. Én csak azt láttam, hogy ott komoly, jól felkészült ellenfelekkel lehet bunyózni.

Nem hiányzik belőle az agresszivitás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mintha a fától nem láttam volna az erdőt – csak az volt előttem, hogy lehet bunyózni. Az edzőmmel, Ferivel (Peszlen Ferenc) úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk. Kimentünk Las Vegasba a válogatóra, és 61 lány közül bekerültem a 16-ba.

Hogy kell elképzelni egy ilyen válogatót? Ott vannak az UFC nagykutyái, edzők, szakértők, akik kimondják, ki kerül be és ki nem?
Nagyjából igen. Ott volt Dana White, az UFC elnöke (ő a szervezet arca, a legfőbb döntéshozó – a szerk.), Sean Shelby, a szervezet match makere, aki a gálák párosításait összeállítja, ő mondta ki a végső döntést. Meg persze még egy csomó jobb és bal kéz. Először volt egy kétszer kétperces technikai felmérés, amikor Ferivel pontkesztyűztünk, rajta voltak a kesztyűk, én pedig ütöttem és rúgtam. Ezután volt egy kétperces földharc a lányokkal, majd egy hosszas interjú, ahol alaposan kifaggattak, hogy ki vagyok, mi vagyok, honnan jöttem, miért jelentkeztem, mik a motivációim,

Utólag már úgy látjuk, hogy a technikai felmérő nem is volt annyira fontos. Voltak lányok, akik álló küzdelemben kifejezetten képzetlennek tűntek, illetve mondták, hogy az nem kerülhet be, akit a földharc során lekopogtatnak, de csak beválasztottak egy ilyen lányt is. Szóval inkább a jó karaktereket keresték, mint a legjobb harcosokat, miközben persze az is fontos volt, hogy a nézőknek, színvonalas, jó küzdelmeket tudjanak mutatni.

Koránt sincs még vége, a kövtkező oldalra is jut bőven érdekesség - lapozzon!