Vágólapra másolva!

A Vörös Szárnyak tíz olimpiai résztvevővel, továbbá holtbiztos Hall of Fame-aspiránsokkal teletűzdelt sztáralakulata háromszor is vezetett Luc Robitaille, Szergej Fjodorov és Igor Larionov - aki 41 évével az NHL legöregebb hokisa - góljaival, de a szívós ellenfél mindannyiszor egyenlített, majd a hosszabbítás 11. percében a svéd Henrik Sedin góljával a győzelmet is megszerezte.

Sedin a jobboldali körből lőtte rá, Hasek kilátását takarta a tömeg, s a korong szegény Larionov vállán irányt változtatva a hálóban kötött ki. A két csapat most először találkozott a playoffban. A Vörösöknél a 28-as keret játékosai összesen 1852 playoff-mérkőzést és 23 bajnoki aranygyűrűt számláltak a meccs előtt... Még valami: Dominik Hasek csak 22 lövést fogott, Dan Cloutier, a vendégek kevéssé ismert hálóőre pedig 32-t!

Legközelebb pénteken csap össze a két gárda, megint a Joe Louis Arenában. Az jut tovább, aki előbb eléri a négy győzelmet.

Az Észak-Karolina állambeli Raleigh-ban Arturs Irbe, a Hurricanes lett kapusa kivédte a tavalyi bajnoki döntős, 2000-ben Stanley-kupa győztes Devils szemét: 34 lövést hárított! A másik oldalon viszont a világ legjobbjai közé sorolt Martin Brodeur, az olimpiai bajnok kanadai válogatott sztárja 17-ből kettőt beengedett, s ezzel kikapott a vendégcsapat. Azt azért el kell mondani, hogy hiányzott az Ördögök három sérült kulcsembere: Petr Sykora, Scott Gomez és Stephane Richer.

A Philadelphia Flyers a First Union Centerben hosszabbítás után verte az Ottawát, az ukrán Ruszlan Fedotenko góljával. Roman Cechmanek, a hazaiak óriás termetű cseh kapusa lehúzta a redőnyt, az ellenfél mind a 35 lövését védte. Bill Barber, a Repülők edzője egyenesen így fogalmazott: "Roman tartott minket versenyben, neki köszönhetjük a győzelmet."

A San Jose-Phoenix meccs a második harmad hatodik percében eldőlt: Sean Burke, a vendégek sztárkapusa szerencsétlenkedett, Teemu Selänne elvette tőle korongot, Patrick Marleau-hoz passzolt, s ő beállította a 2-1-es végeredményt. Utána még 35 percig hokiztak a csapatok, de már nem esett gól. Jevgenyij Nabokov, a hazaiak kapusa 22 lövésből 21-et hárított.

Eredmények, Keleti főcsoport:
Detroit Red Wings - Vancouver Canucks 3-4 (hosszabbítás után)
gól:
Fjodorov, Larionov, Robitaille, illetve Cassels, Linden, Warriner, H. Sedin

Carolina Hurricanes - New Jersey Devils 2-1
gól:
Brind'Amour, Cole, ill. Elias

Philadelphia Flyers - Ottawa Senators 1-0 (hossz.)
gól:
Fedotenko

Nyugati főcsoport:
San Jose Sharks - Phoenix Coyotes 2-1
gól:
Damphousse, Marleau, ill. Briere

Ch. Gáll András

Korábban: