Vágólapra másolva!

Az utóbbi nyolc évben ötször fordult elő, hogy a playoff első körében a nyolcadik kiemelt elbúcsúztatta az elsőt:

1994: San Jose - Detroit 4-3
1995: NY Rangers - Quebec 4-3
1998: Ottawa - New Jersey 4-2
1999: Pittsburgh - New Jersey 4-3
2000: San Jose - St. Louis 4-3

A legnagyobb csalódást a hatszoros Vezina-trófea győztes, kétszeres MVP Dominik Hasek okozza. A pardubicei csodakapus a 4-3-ra elveszített első meccs után most is betlizett, 19 lövésből csak 15-öt tudott megfogni, míg a másik oldalon a teljesen ismeretlen, mindössze harmadik NHL-idényét töltő Dan Cloutier - aki 11 évvel fiatalabb a 37 éves Haseknál - remekelt: 34 lövést fogott meg. Hasek mérlege a két mérkőzésen: 45 lövés, 37 védés, 82 százalékos hárítási arány.

Egyébként az alapszakasz hajrája előrevetítette a történéseket. A Detroit utolsó tíz meccséből csak egyet tudott megnyerni, a Vancouver viszont az utolsó kilencből nyolcat megnyert, egyet remire adott.

Raleigh-ban 18 700 néző, telt ház biztatta a Carolina Hurricanes csapatát a tavalyi döntős, két évvel ezelőtti kupagyőztes New Jersey Devils ellen - és nem hiába. A házigazdák második meccsüket is megnyerték, és 2-0-s előnnyel utazhatnak East Rutherfordba. Arturs Irbe, a remek lett kapus most 31-ből 30 lövést fogott meg, két meccsen 62:64 a védési aránya. Martin Brodeur, az olimpiai bajnok hálóőr 28-ból kettőt engedett be. Nem segített a vendégeken az sem, hogy Joe Nieuwendyk és Petr Sykora felépült sérüléséből, és újra játszott. Az újonc Cole két meccsen két gólt ütött a Hurricanes csapatában, a döntő gólt 4 perc 34 másodperccel a hosszabbítás befejezése előtt ütötte Bates Battaglia.

Eredmények:
Detroit Red Wings - Vancouver Canucks 2-5 (összesítésben: 0-2)
gól:
Lidstrom, Yzerman, illetve Bertuzzi, Cassels, Cooke, Lachance, Näslund

Carolina Hurricanes - New Jersey Devils 2-1 (összesítésben: 2-0)
gól:
Battaglia, Cole, ill. Holik

Ch. Gáll András