Vágólapra másolva!

A meccs hőse nem Chris Webber volt, még csak nem is Peja Stojakovic - aki nem is játszhatott az előző meccsen elszenvedett sérülése miatt -, hanem a jugoszláv dobógépet a kezdő ötösben helyettesítő Bobby Jackson. A 29 éves, 185 centis, Minnesotában egyetemet végzett hátvéd mezőnydobásainak fele (10/20) célba talált, és mindkét triplája sikeres volt. "Bobby Jackson volt az a játékos, akivel nem tudtunk mit kezdeni, akit nem tudtunk lefékezni" - kesergett Don Nelson, a hazaiak veterán edzője. "Nem mintha a többiek nem játszottak volna jól, de Bobbytól nem számítottunk ilyen kiugró teljesítményre."

Ettől függetlenül a hosszabbítást, majd a végső győzelmet kierőszakoló kosár egyaránt az irányítótól, Mike Bibbytől származott, a csapat legeredményesebb játékosa pedig Chris Webber volt 30 pontjával. Webber azonban 4 perc 45 másodperccel a vége előtt kipontozódott, miként Vlade Divac is, Doug Christie pedig az előző meccsen megsérült bokájával 51 percet töltött a pályán. A hosszabbításban már Bibby, Jackson, Pollard, Türkoglu, Christie összeállításban játszott a Kings - királyi módon. A győzelem értékét növeli, hogy a hazaiaknál a nagy hármas - Dirk Nowitzki, Michael Finley és Steve Nash - 88 pontot győjtött, de ez sem volt elegendő.

Két és fél másodperccel a hosszabbítás vége előtt, 115-113-as vendég vezetésnél Nowitzki kosárra tört, de a labda leperdült a gyűrűről, s mire a német, vagy a szintén ott kapirgáló Finley megkaparinthatta volna, lejárt a játékidő. A Dallasban Nick Van Exel először került be a kezdőötösbe a rájátszás során, de betlizett: 2/10-et dobott mezőnyből, s négy ponttal fejezte be a mérkőzést. A pénteki edzés előtt Nelson húsz percen át "pátyolgatta" 23 éves szupersztárjának, Nowitzkinek a lelkét, a 213 centis würzburgi óriásnak ugyanis nem ment úgy a játék eddig a Kings elleni sorozatban, ahogy azt korábban megszokták tőle. Most összehozott 31 pontot, de csak 9/28-as gyengécske dobószázalékkal.

A nyugati döntőben a legvalószínűbb a Sacramento-Lakers párosítás, ugyanis Phil Jackson gárdája az Alamodome-ban 35 000 néző előtt jutott lépéselőnybe a Spursszel szemben (89-99), ráadásul lélektanilag duplán fontos pillanatban: azon az estén, amelyen Tim Duncannek, a hazaiak szupersztárjának átadták az alapszakasz MVP-díját. Shaquille O'Neal persze tudja, hogy a statisztikák bármit is mondanak, a szakértők bárhogyan is döntenek, azért mégiscsak ő az ezredforduló legértékesebb játékosa. Még akkor is, ha mindkét keze be van fáslizva, hüvelykujja össze van varrva, s mindkét lábára sántít. Még akkor is képes 22 pontra és 15 lepattanóra. No és persze az sem árt, hogy ott van mellette hűséges "fegyverhordozója", Kobe Bryant, aki 31 pontjával a mezőny legjobbjának bizonyul.

Keleten alakul a Nets-Celtics főcsoport-döntő, de bárki jusson be arról a "fertályról", nem lehet méltó ellenfele a nagydöntőben sem a Lakersnek, sem a Kingsnek.

Nyugati főcsoport, elődöntő:
Dallas Mavericks - Sacramento Kings 113-115 (hosszabbítás, az állás 1-3)
Legjobb dobók: Nowitzki 31 pont (11 pattanó, 7 assziszt), Finley 28, Nash 24, illetve Webber 30 (10 pattanó), B. Jackson 26, Bibby 24, Divac 14 lepattanó, Christie 12 (6 labdalopás)

Az elődöntők állása:
kelet:
New Jersey Nets - Charlotte Hornets 2-1
Boston Celtics - Detroit Pistons 2-1

nyugat:
Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 2-1
Sacramento Kings - Dallas Mavericks 3-1

Ch. Gáll András

Korábban:

Kobe legyőzte a Spurst

Fórum:

New NBA fan fórum