Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Kobe Bryant az Ikertornyok között is megtalálta a gyűrű felé vezető utat

Ismét Kobe Bryant volt a Sarkantyúsok "kivégzője", jóllehet a zseniális hátvéd három negyeden keresztül csak árnyéka volt önmagának, amit a 7/21-es pocsék dobószázalék is bizonyított. A záró játékrészben azonban életre kelt az arany-püspöklilák 8-asa, 12 pontot szerzett, közte két kulcsfontosságú triplát, és öt másodperccel a befejezés előtt támadó lepattanóból azt a visszatett ziccert, amivel átvette a vezetést a bajnokcsapat. Az ötödik - talán utolsó - meccset kedden játssza a két gárda a STAPLES Centerben.

A kulcs a vendégek gyilkos védekezése volt, amely lehetetlenné tette a Spursnek, hogy az utolsó csaknem hét percben mezőnykosarat szerezzen! Pedig hat perc 15 másodperccel a vége előtt 84-74 volt az állás a hazaiaknak, onnantól azonban mindössze egyetlen büntetőgólra futotta erejükből... A Lakers története során 23-11-es mérleget halmozott fel a playoffban a Spurs ellen.

A Hornets hasonló cipőben jár, mint a Spurs: ez a csapat is búcsúzik otthonától, a Charlotte Coliseumtól, de nem csak attól, hanem a várostól is: áttelepül New Orleans-be. S ha minden igaz, vereséggel vett búcsút attól az épülettől, amelyben 14 szezont húzott le több-kevesebb sikerrel. A Nets győzelmének kovácsa ismét Jason Kidd volt, aki 24 pontot szerzett, a negyedik negyedben nyolc büntetőt értékesített, pedig úgy nézett ki, mint egy agyonvert bokszoló: a jobb szeme körül hatalmas duzzanat éktelenkedett a két nappal korábbi ütközés - David Wesley-vel - következtében. A csarnokban hatezerrel kevesebben voltak, mint a telt ház - 13864-en -, de a nézők felállva tapsolták meg csapatukat a befejező percekben, a vereség ellenére. A sorozat ötödik meccse szerdán lesz East Rutherfordban. Ha győz a Nets, fennállása során először kerül be a főcsoport-döntőbe.

A Celtics ellenállhatatlan kettőse, Antonie Walker és Paul Pierce megint 55 pontot dobott együttesen, s ezzel nem tudott semmit sem szembeszegezni a Detroit Pistons. Pierce 17 lepattanója egyszersmind karriercsúcs. "Szerintem kedden, Auburn Hills-ben befejezzük a sorozatot" - jósolta Pierce a meccs után önbizalomtól duzzadóan. A történelem mindenesetre a remek hátvéd-bedobó mellett van: a Celtics - amely 16 bajnoki címével az NBA legeredményesebb csapata - még sohasem vesztett a playoffban 3-1-es vezetésről.

A vasárnapi mérkőzést olyan legendás zöld-fehér hősök nézték a tribünről, mint Bill Russell, Red Auerbach és Bob Cousy, az ötvenes-hatvanas évek sikersorozatának edzője és sztárjai. A 85 éves Auerbach jelenleg a klub tiszteletbeli elnöke.

Eredmények:
San Antonio Spurs - Los Angeles Lakers 85-87 (Az állás: 1-3)
Legjobb dobók: Duncan 30 (11 lepattanó), Parker 15, D. Robinson 12 (11 lepattanó), illetve K. Bryant 28, S. O'Neal 22 (11 lepattanó), Horry 13 (9 lepattanó)

Charlotte Hornets - New Jersey Nets 79-89 (Az állás: 1-3)
Ld.:
B. Davis 20, Lynch 19, Wesley 15, P. J. Brown 7 (16 lepattanó), ill. Kidd 24 (11 lepattanó, 8 assziszt), Kittles 20, Van Horn 16 (11 lepattanó), Martin 13

Boston Celtics - Detroit Pistons 90-79 (Az állás: 3-1)
Ld.:
A. Walker 30, Pierce 25 (17 lepattanó), Delk 16, ill. C. Robinson 24, Stackhouse 16, Williamson 12, ...Ben Wallace 4 (21 lepattanó)

Ch. Gáll András

Korábban:

A Sacramento egy meccsre a nyugati döntőtől

Fórum: