Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Pierce itt elmegy Kidd mellett, de a meccset nem tudta hozni a Bostonnak

Pierce, aki az alapszakaszban 81 százalékos pontossággal értékesítette a büntertőket, a Celtics elleni sorozat négy meccsén eddig csak 63 százalékkal céloz a büntetővonalról...

Amikor lefújták a meccset, Jason Kidd, a vendégek kis híján tripla-duplát jegyző irányítója odarohant az oldalvonalhoz, és didalaittasan mutatta a nézőknek az ujjával, hogy kettő-kettő. Mármint a konferenciadöntő állása. A rendszerint visszafogott Kidd megnyilvánulását az váltotta ki, hogy a Fleet Center publikuma végig fújolt, amikor a játékos labdához ért, s olykor "wife-beater!", azaz "feleségverő!" szövegű kórussal idegesítette az ellenfél vezéregyéniségét. (Tudni kell, hogy tavaly januárban Kidd valóban jól megruházta nejét, Joumanát, de a bíróság nem ítélte el a hirtelkenkezű férfit, csupán pszichológushoz kellett járnia egy darabig tanácsadásra.)

A vendégsiker egyik kulcsmomentuma - Kidd remek teljesítményén és Pierce elhibázott büntetőin kívül - az volt, hogy Kerry Kittles, a Nets dobóhátvédje hét triplakísérletéből négyet a kosárba küldött azok után, hogy negyvennyolc órával korábban mind a hetet elszúrta...

Keleti főcsoport, döntő, negyedik mérkőzés:
Boston Celtics - New Jersey Nets 92-94 (18-31, 24-17, 27-25, 23-21)
Legjobb dobók: Pierce (31 (9 lepattanó), A. Walker 30 (9 lepattanó), Rogers 12, K. Anderson 11, illetve Kittles 22, Van Horn 21 (10 lepattanó), Kidd 19 (9-9 lepattanó és assziszt), Harris 12.
A párharc állása: 2-2.
A következő mérkőzést magyar idő szerint csütörtök hajnalban, a Nets csarnokában játsszák.

Eközben egész Kalifornia lélegzetvisszafojtva várja a ma esti (magyar idő szerint szerda hajnali) hatalmas derbit az Arco Arenában: a nyugati főcsoportdöntő ötödik összecsapását az alapszakasz-győztes Sacramento Kings és a legutóbbi két év bajnoka, a Los Angeles Lakers között. A Lakers vasárnap 24 pontos hátrányból talpra állva Robert Horrynak a lefújás pillanatában dobott triplájával verte a Kings együttesét 100-99-re. Ha van győzelem, amely megtörheti az ellenfél gerincét, akkor ez az volt, s valóban, a Sacramentóba vezető replülőúton a "Királyok" nem igazán voltak fejedelmi hangulatban.

"Azon gondolkodom, hogy vajon sírtak-e az emberek otthon, Sacramentóban" - töprengett Bobby Jackson, a csapat hátvédje. "Mert én bizony sírtam volna, ha nem vagyok a pályán."

A Lakers mindenesetre a statisztikában bízva várja a 2-2-es állásnál sorsdöntőnek nevezhető összecsapást: utolsó 13 idegenbeli meccséből 12-t megnyert, s az Arco Arenában 6-2 a mérlege a Sacramento ellen a legutóbbi nyolc meccsen.

"Becsomagoltam magamnak egy csomó enchiladát" - mondta mosolyogva Kobe Bryant, aki múlt hétfőn ételmérgezést kapott, amikor egy sacramentói szállodában hamburgert rendelt, s a hús romlott volt.