Vágólapra másolva!

A Sacramento Kings egész évben azért küzdött, hogy meglegyen a hazai pálya előnye egy esetleges Lakers elleni főcsoportdöntő hetedik mérkőzésén. Meg is volt, mert a Királyok hárommal több győzelmet szereztek az alapszakaszban, mint a bajnok.

És az NBA története első olyan meccsén, amikor a főcsoportdöntő hetedik összecsapásán hosszabbításra kerül sor, összeroppantak a nyomás alatt. Az utolsó percben három dobást hibáztak, kétszer eladták a labdát, miközben az ellenfél higgadtan értékesített hat büntetőt - Shaquille O'Neal, Derek Fisher és Kobe Bryant révén.

A Lakers nyolcból nyolc büntetőt értékesített a hosszabbításban, ezzel szemben a Kings nem tudott pontot szerezni az utolsó két percben... Pedig 106-104-re még a hazaiak vezettek...

Döntött a playoff-rutin

A Lakers korábban sohasem tudott győzni egy sorozat hetedik meccsén, amikor azt idegenben játszotta... Bár a mérkőzés jelentős részében a Királyok vezettek, egy pillanatig sem volt az a benyomása a nézőnek, hogy meg tudnák nyerni a meccset. Az egész sorozatban remekül teljesítő Mike Bibbyt leszámítva senki sem volt képes bravúros kosarakra, főleg a hatalmas fizetést húzó Chris Webber nem, akiről most már axiómaként emlegetik, hogy mindig betlizik, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Bibby most is 29 pontig jutott, az átlaga 22,7 pont volt a hét meccsen.

A rendes játékidő lejárta előtt Bibby két jó büntetővel 100-100-ra egyenlített, a bedobás után Shaquille O'Nealnek 8,2 másodperce volt rá, hogy megszerezze a győztes kosarat, de alapvonali tempója leperdült a gyűrűről. A hosszabbítás első dupláját a Kings szerezte, s 106-104-re is még a hazaiak vezettek, de aztán már csak nyolc vendégpont következett, egy Shaq-dupla, valamint két-két Shaq-, Ficher- és Kobe-büntető formájában.

A végső dudaszó után Kobe megölelte az ellenfél legjobbját, Bibbyt, Phil Jackson edző kezet rázott kollégájával, Rick Adelmannel, Shaq pedig diadalittasan a nézők közé dobta fehér törölközőjét.

Jackson-Auerbach nyilatkozatháború

Érdekes egyébként az a nyilatkozatháború, ami Jackson és Red Auerbach, a Boston Celtics 85 éves elnöke között bontakozott ki. Auerbach - aki edzőként kilenc, klubelnökként pedig hét bostoni bajnoki címnek részese -, kijelentette, hogy Jackson nem nagy durranás, ugyanis mindig készen kapta csapatát, amelyekkel amúgy nyolc bajnoki címet szerzett eddig. (Hatot a Chicago Bullsszal, kettőt a Lakersszel - a szerk.) Azaz: nevelő-tanító munkát nem is kellett végeznie, más szóval Jordannel, Pippennel, O'Neallel és Bryanttel a hülye is nyert volna nyolc bajnokságot. Annyit azért elismert az idős mester, hogy Jackson legalább nem tette tönkre ezeket a csapatokat... Phil erre a Los Angeles Times hasábjain válaszolt. "Meg fogom dönteni Auerbach rekordját, a kilenc bajnoki címet" - mondta. "És nem magamért, hanem tavaly elhunyt New York-i mesterem, Red Holzman emlékéért."

Holzman volt annak az 1972-1973-as Knicksnek az edzője, amely bajnokságot nyert, soraiban többek között Jacksonnal. Holzman a hatvanas években Auerbach nagy ellenfele volt, de többnyire utóbbi kerekedett felül a párharcban.

Amennyiben a Lakers legyőzi a New Jersey Nets csapatát a magyar idő szerint csütörtök hajnalban kezdődő nagydöntőben, akkor Jackson beállítja Auerbach rekordját. A Lakers szakvezetője utolsó 23 playoff-sorozatát megnyerte, 12-t a Bullsszal, 11-et a Lakersszel.

Legutóbb 1995 májusában vesztett rájátszás-párharcot Jackson, még a Bulls edzőjeként, amikor a Keleti főcsoport elődöntőjében a Shaquille O'Neal vezérelte Orlando 4-2-re jobbnak bizonyult...

Eredmény:
Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 106-112 (21-22, 33-30, 20-21, 26-27, 6-12) - hosszabbítás után
Sacramento, 17317 néző
Kings: Türkoglu (10), Webber (20), Divac (15), Christie (4), Bibby (29). Csere: B. Jackson (12), Pollard (8), Stojakovic (8)
Lakers: Horry (16), Fox (13), S. O'Neal (35), K. Bryant (30), Fisher (13). Csere: Hunter (3), Medvegyenko (2), Shaw (-), S. Walker (-), George (-), Madsen (-)
A legjobb lepattanózók: Divac 10, Christie 9, Webber 8, ill. Fox 14, O'Neal 13, Horry 12, Bryant 10
A legjobb gólpasszadók: Webber 11, ill. Bryant 7, Fox 7
A párharc végeredménye: 3-4

A döntő programja (Los Angeles Lakers - New Jersey Nets, magyar idő szerint):
Június 6., csütörtök, 3 óra, STAPLES Center
Június 8., szombat, 3 óra, STAPLES Center
Június10., hétfő, 2.30 óra, East Rutherford
Június 13., csütörtök, 3 óra, East Rutherford
Június 15., szombat, 3 óra, East Rutherford - *
Június 18., kedd, 3 óra, STAPLES Center - *
Június 20., csütörtök, 3 óra, STAPLES Center - *
* - ha szükséges

Ch. Gáll András

Korábban:

A hetedik meccs dönti el a Lakers-Kings párharcot

Fórum:

New NBA fan fórum