Vágólapra másolva!

Bár a mérkőzés egészét tekintve 30:17 volt a kapura lövések aránya az 1997-es és 1998-as Stanley-kupagyőztes hazaiak javára, roppant nehezen adta meg magát az ezúttal is szervezetten védekező és kemény, kulturált hokit bemutató Hurricanes.

Hiába számít minden idők talán legesélytelenebb kupadöntős csapatának a Hurrikán, hiába rendelkezik a 16, rájátszásba jutott együttes közül a tizenötödik leggyengébb alapszakasz-mérleggel, s hiába keresnek játékosai pontosan feleannyit, mint a Detroit megasztárjai (a két bértömeg évi 64, illetve 32 millió dollár), Paul Maurice edző legénysége egyszerűen nem hajlandó tudomást venni arról, hogy például Las Vegasban ötször akkora esélyt adnak a bukmékerek ellenfelük végső diadalára, mint az övékére.

Az első gólt emberhátrányos helyzetből Kirk Maltby, a Red Wings negyedik, azaz "romboló" sorának 30 éves balszélsője szerezte Nicklas Lidström átadásából, erre Rod Brind'Amour, a vendégek BBC-sorának (Battaglia, Brind'Amour, Cole) sorának centere válaszolt, szintén létszámhátrányos helyzetből, elcsípve Fredrik Olausson rossz passzát. (Az első meccsen is Olausson hibáját kihasználva ütötte Ron Francis a Carolina győztes gólját a hosszabbításban.)

A 20058 néző ezúttal sokkal vehemensebben bíztatta kedvenceit, mint 48 órával korábban, s ennek öt perccel a befejezés előtt meglett az eredménye. Előbb Lidström, a világ talán legjobb hátvédje - aki 34 és fél percet töltött a jégen a lehetséges hatvanból, s a döntő első két összecsapásán összesen hatvannyolcat! - bombázott Irbe kesztyűje mellett a jobb felsőbe, majd 13 másodperc elteltével ugyanő ugratta ki Kris Drapert, a sokat emlegetett negyedik sor centerét a bal szélen, s a 31 éves hokis a hosszú, bal sarokba vágta a pakkot. Ezzel érdemben el is dőlt a győzelem kérdése.

Maltby a döntő két meccsén két gólt szerzett, s miközben a Detroit csapatában hemzsegnek a megasztárok - Hull, Fjodorov, Robitaille, Yzerman, Larionov, Shanahan -, az eddigi öt Red Wings-gólból hármat az elméletben csak "ütközésre", rombolásra használt "resztli-sor" tagjai (Maltby kettőt, Draper egyet) ütöttek... Ez egyben a Detroit nagyágyúinak kritikája is, nagyon valószínű, hogy előbb-utóbb ők is "elsülnek" majd.

Scotty Bowman, a Vörös Szárnyak 69 éves mestere pályafutása 33. kupadöntőbeli győzelmét aratta, s már csak eggyel van a legendás Toe Blake, a Montreal Canadiens egykori mesterének csúcsa mögött.

Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes 3-1 (1-1, 0-0, 2-0)
Detroit 20058 néző
gól: Maltby (7.), Lidström (55.), Draper (56.), illetve Brind'Amour (15.)
A négy győzelemig tartó párharc állása: 1-1.

Ch. Gáll András