Vágólapra másolva!

Amikor Igor "papa" beütötte a győztes gólt, már hajnali negyed kettő is elmúlt a Raleigh-i Entertainment and Sports Arenában, a nézők közül sokan már szunyókáltak. Úgy tűnt, a Hurricanes hátvédjei is, tudniillik amikor Tomas Holmström átadásával Larionov megkezdte góllal végződő szlalomozását a baloldali palánktól átlóirányban, egyikük sem volt látótávolságon belül. Előbb Bates Battaglia vetődött Igor bácsi elé - őt egy hanyag elhúzós csellel fektette le az orosz hokis -, majd saját bekkjét, Dandeneault-t is ki kellett cseleznie -, mielőtt a léc alá vágta a pakkot, vélhetően 25 éves karrierje legfontosabb találatát. (A hosszabbításban az NHL szabályai szerint csapatonként csak 5-5 mezőnyjátékos lehet a jégen.)

Ez volt a Stanley Kupadöntők történetének harmadik leghosszabb mérkőzése, egyszersmind Larionov 143. playoff-meccsén élete első playoff-hosszabbítás gólja. Az összecsapás 26. percében Larionov lett a döntők históriájának legöregebb gólszerzője, amikor Brett Hull passzából bevetette Arturs Irbe kapuját.

A két kapus egyébként 90 lövést kapott, ebből Arturs Irbe 47-et, Dominik Hasek 43-at. Hajszálon múlt, hogy a Hurricanes - a történelem első, Raleigh-ban rendezett Stanley Kupadöntő-meccsén - a rendes játékidőben nem szerezte meg a győzelmet, egészen pontosan 74 másodperc hiányzott ahhoz, hogy a hazaiak kihúzzák 2-1-es győzelemmel. Akkor aztán Brett Hull beletette az ütőjét Nicklas Lidström lövésébe, s a pakk Irbe mellett a hálóba vágódott.

A Hurricanes az idei playoffban kilencedszer kényszerült hosszabbításra, s csupán másodszor maradt alul.

Larionov mellett a találkozó másik hőse Lidström, a svéd "vasember" volt, aki egészen hihetetlen módon 52 perc 3 másodpercet töltött a jégen.

Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings 2-3 (1-0, 0-1, 1-1, 0-0, 0-0, 0-1) - 3x hu.
Gól:
Vasicek (15. p.), O'Neill (48.), illetve Larionov (26., 115.), Hull (59.)
Összesítésben: 1-2

Ch. Gáll András

Korábban: