Vágólapra másolva!

Az egyes sorszámot a drafton - a sorshúzásnak köszönhetően - a Houston Rockets birtokolja, így 99,9 százalék, hogy Jao, Kína büszkesége Texasba kerül. A Rockets így 1983 (Ralph Sampson) és 1984 (Hakeem Olajuwon) után 18 év leforgása után harmadszor használhatja választási jogát korszakosnak tűnő center megszerzésére. A bevezetőben azt írtuk, Jao Ming lenne az első, nem az USA-ban nevelkedett kosaras, aki a legalacsonyabb sorszámmal talál gazdára. Ez igaz, még akkor is, ha Olajuwonról tudjuk: nigériai születésű, s csak pár éve kapta meg az amerikai állampolgárságot - ám ő a Houston University hallgatója volt.

Williams (20) - aki egy hónapja változtatta keresztnevét Jasonról Jay-re, nehogy összekeverjék Jason Williamsszel, a Memphis Grizzlies 26 éves, fehérbőrű irányítójával, vagy a gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolt, tavalyelőtt visszavonult Nets-centerrel, Jayson Williamsszel - az egyetemi bajnokságnak nemcsak legjobb point guardja, hanem úgy általában: legjobb kosárlabdázója. Őt a szakma már gyakorlatilag a másodikként választó Chicago Bulls kosarasának tekinti, miként az ugyancsak Duke-hallgató, és ugyancsak harmadéves Mike Dunleay Jr.-t a Golden State Warriors játékosának. Williams és a 206 centis Dunleavy 2001-ben NCAA-bajnokságot nyert a Duke Blue Devils csapatával, mindketten hihetetlenül iskolázott kosarasnak számítanak.

Hogy lejjebb mi lesz a sorrend, az megjósolhatatlan. Ami biztos: megint hemzsegnek azok, akik még nem diplomáztak, azaz 19-21 évesek, sőt, megint van érettségiző gimnazista, azaz 18 éves srác (Amare Stoudamire, a floridai Cypress High centerreménysége, az "új Alonzo Mourning") a mezőnyben, meg egy rakás külföldi is, Jao Mingen kívül. Például a 19 éves brazil center, Maybyner "Nene" Hilario, a grúz középjátékos, Nikoloz Tskitisvili a Benetton Trevisóból, a szlovén hátvéd, Jiri Welsch az Olimpija Ljubljanából, a szintén szlovén Bostjan Nachbar a Benettonból vagy a jugoszláv bedobó Nenad Krstic a Partizan Beogradból.

Ch. Gáll András

Korábban: