Társoldalunk:

Jordan: még egy szezon

Michael Jordan csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy legalább még egy szezont játszik a Washington Wizards csapatában, azaz kitölti kétéves, összesen 2,03 millió dolláros szerződésének második esztendejét is. Minden idők legjobb kosarasa februárban tölti be 40. évét.

"Izgatottan várom, hogy újra játszhassam. Döntésemet egyetlen tényező befolyásolta: az, hogy ugyanúgy szeretek kosárlabdázni, mint korábban. Fizikailag nagyon erősnek érzem magam, a nyáron, a holtszezonban végzett kondicionáló munka és az orvosi kezelés megtették hatásukat" - áll a hivatalos közleményben.

Jordan bejelentése tulajdonképpen a papírforma, az egyetlen kétséget egészségi állapota jelentette. Az elmúlt évadban 22 mérkőzést volt kénytelen kihagyni jobb térdének krónikus tendinitisze miatt. Röviddel a februári All-Star meccs (pályafutása 13. All-Star meccse) után meg is operálták a beteg ízületet, s bár három héttel később játékra jelentkezett a sztár, az operált térd állandóan begyulladt, megtelt vízzel, s Jordannak idő előtt be kellett fejezni a szezont. A Wizards - bár sokáig továbbjutó helyen állt - végül nem került be a rájátszás 16-os mezőnyébe.

Jordant 1984 óta tartó profi karrierje során - melynek első 14 évét a Chicago Bullsnál töltötte - először hagyta cserben a teste. A nyár azonban elegendőnek bizonyult a feltöltődéshez, és az utóbbi egy hónapot már kőkemény kondicionáló edzésekkel töltötte a játékos, melynek hatására kifogástalan állapotban várja az edzőtábor kezdetét.

Annak ellenére, hogy Jordan 22,9 pontos átlagával a Wizards legeredményesebb játékosa volt tavaly, idén könnyen lehet, hogy csak csere lesz a holtszezonban a Detroit Pistonstól szerződtetett szupersztár, a hozzá hasonlóan a North Carolina Universityn végzett - azaz három év után profinak álló - Jerry Stackhouse mögött.

Június és szeptember között szinte teljesen átalakult a Wizards kerete. Előbb a drafton négy remek játékost szerzett Wes Unseld klubmenedzser, majd sorrendben Larry Hughes (Golden State), Bryon Russell (Utah Jazz) és Jerry Stackhouse (Detroit Pistons) került a csapathoz. Apró probléma, hogy mindhárman 195 centi és két méter közöttiek, gyakorlatilag valamennyien hátvéd/bedobók, azaz fregoliemberek, akárcsak Jordan (bár Hughes-zal már próbáltak irányítót is játszani, nem sok sikerrel.) S még valami: Stackhouse-ért be kellett áldozni a potenciális All-Star alacsonybedobót, Richard "Rip" Hamiltont, a gárda Jordanon kívül legjobb játékosát. Az edzőtábor kedden kezdődik a North Carolina egyetemen, Wilmingtonban.

Az ötszörös MVP Jordan először 1993 októberében, másodszor 1999 januárjában vonult vissza, s 2000. januárjában a Wizards szakmai alelnöke lett. Tavaly nyáron azonban úgy döntött, nem tud élni kosárlabda nélkül, és harmadszor is visszatért a parkettre.

Ch. Gáll András

KAPCSOLÓDÓ CIKK