Vágólapra másolva!

Paul Gaston 1992 óta volt a csapat tulajdonosa, s azért tűnik furcsának az eladás időzítése, mert a gárda 1988 után idén került be a Keleti főcsoport döntőjébe, ahol azonban alulmaradt a New Jersey Nets együttesével szemben.

A Celtics 49-33-as mérleggel zárta az alapszakaszt a két szupersztár, a szeptemberi, indianapolisi vébén is szerepelt Paul Pierce, valamint a budapesti streetball-fesztivál díszvendége, Antonie Walker vezérletével.

Streetball: Antoine Walker Budapesten/sport/x-mag/20020920streetball.html

A szezon befejeztével nem hosszabbították meg az egyik kulcsember, Rodney Rogers szerződését, helyette inkább Vin Bakert csábították New Englandbe jóval kevesebb pénzért - ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy pénzzavarban van a tulajdonos.

Bár a vevők már júniusban megkeresték Gastont, a keletkezőben lévő tranzakcióról senki sem tudott, az első hírek csak két órával a New Yorkban tartott sajtóértekezlet kezdete előtt kezdtek kiszivárogni.

"Sokkolt a hír, mert tényleg nem számítottam rá" - mondta Bob Cousy, az ötvenes-hatvanas évek zseniális bostoni irányítója, az egyik zöld-fehér legenda. "Az viszont megnyugtató, hogy bostoniak vették meg a csapatot, s a jelek szerint van pénzük bőven."

A Celtics 1986-ban (öt év leforgása alatt nyert harmadik bajnoki címük évében) ment a tőzsdére, azóta bárki vehetett részvényeket, s nagyon sok szurkoló vett is. Ennek azonban csupán szimbolikus jelentősége volt: kirakták a szobájuk falára az egy-két értékpapírt, mint afféle ereklyét - beleszólásuk nem volt a csapat ügyeibe.

A Forbes Magazine a közelmúltban 218 millió dollárra becsülte a csapat értékét, ezzel a 13. volt az NBA-rangsorban - az első hely természetesen a sorozatban háromszor bajnoki címet szerzett Los Angeles Lakerst illette meg, 403 millióval.

Ennek ellenére elemzők reálisnak tartják a 360 milliós vételárat, hiszen az új tulajdonosok páratlan csengésű márkanévhez jutottak - s bizony ezt meg kell fizetni. Egy másik bostoni "intézmény", a Red Sox baseballcsapata is elkelt idén februárban, méghozzá 700 millióért, adósságokkal együtt.

A vállalkozás egyébként nyereséges, a frissen kiadott pénzügyi mérleg a 2001-2002-es szezonra 4,6 millió dolláros profitot mutat ki, szemben az előző idényben felhalmozott 4 milliós veszteséggel.

Ch. Gáll András