Vágólapra másolva!

A negyedmilliós büntetés a legnagyobb összegű, amit valaha NBA-csapat kiszabott egy játékosára. Scott Layden klubelnök úgy fogalmazott, a kitiltás addig lesz érvényben, amíg nem tapasztalható pozitív változás Sprewell magatartásában.

A játékos jobb kezét a múlt héten megoperálták, helyre rakták a törött kézközépcsontot, de a felépülés legalább öt hetet vesz igénybe. A Knicks október 30-án kezdi a 2002-2003-as szezon alapszakaszát.

Ezzel egyidejűleg az NBA játékosainak szakszervezete bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen. A "Players Union" már 1997-ben is képviselte Sprewellt, amikor még a Golden State játékosa volt, és 68 meccsre eltiltották, továbbá megsemmisítették szerződését, amiért fojtogatta edzőjét, P. J. Carlesimót. Sprewellnek az akkori eltiltás csaknem hétmillió dollárjába került.

"Nem értem, miért tiltottak el az edzések látogatásától" - játszotta az ártatlant Sprewell abban a nyilatkozatban, amit egy New York-i bulvárlapnak adott.

Sprewell nem egy ma született bárány. Az öt évvel ezelőtti Carlesimo-fojtogatás egészen pontosan 6,4 millió dolláros veszteséget jelentett a 195 centis hátvéd-bedobónak. Amikor 1999-ben átpasszolták a Knicksnek, az egész edzőtábort lelazsálta, mindenféle magyarázat nélkül. Nem beszélve arról, hogy szinte minden hazai meccsre késve érkezett, olykor fél órával a találkozási időpont után. A jelek szerint most betelt a pohár.

New NBA fan fórumhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29977

Mindentől függetlenül, a negyedmilliós bírság nem csekélység. Az NBA által kiszabott legnagyobb összegű pénzbüntetés az az 500 000 dollár volt, amit a folyamatosan renitenskedő, a bírókat kritizáló Mark Cubanra, a Dallas Mavericks elnökére sóztak rá, de azt nem egy klub, hanem a liga mérte ki.

Sprewellnek persze így sem lesznek kenyérgondjai, mivel nem függesztették fel, továbbra is kapja évi 12,6 millió dolláros fizetését.

A New York Postban napvilágot látott feltételezések szerint Sprewell szeptember 20-án hajnali fél három tájban törhette el a kezét, amikor Milwaukee-ban, a Michigan-tavon bulizott frissen vásárolt luxusjachtján. Történt, hogy egyik hölgyvendége - akit nem is hívott meg a partira - váratlanul lehányta a hajó perzsaszőnyegét. Sprewell erre ki akarta dobni a nőt, mire annak barátja partnere védelmére kelt. A vélhetően ugyancsak illuminált Sprewell le akarta ütni a pasast, de az elhajolt, s a kosaras ökle a falba csapódott - ekkor tört el kézközépcsontja. Robert Gist, Sprewell ügynöke rosszindulatú feltételezésnek nevezte a lapban megjelenteket, de állítólag több tanú is bizonyítja a leírtak igazát.

Ch. Gáll András