Vágólapra másolva!
Újra Jason Kiddről beszél az amerikai és a világsajtó, igaz, a felhangok teljesen mások, mint két nappal korábban. A New Jersey Nets klasszis kosárlabdázója az NBA-döntő első mérkőzésén még betlizett, a pénteki második összecsapásra azonban nemcsak összeszedte magát, de harminc pontjával a mezőny legeredményesebbjeként vezette 87-85-ös diadalra az együttest San Antonióban. A következő, harmadik összecsapásra helyi idő szerint vasárnap este New Jerseyben kerül sor.

Még a San Antonio kosárlabda-szurkolói sem hittek a szemüknek, micsoda formajavuláson ment keresztül Jason Kidd, az NBA-döntő másik résztvevője, a New Jersey Nets együttesének játékosa. A harmincéves védő a szerdai, első találkozón kifejezetten gyengén játszott - önmaghoz képest persze -, máskülönben nehezen lehetne megmagyarázni a mindössze tízpontos dobóteljesítményt. Igaz, a klasszis az alapszakasz során is "mindössze" 18,7 pontos átlagot hozott, ehhez képest jócskán túlteljesített péntek este.

A San Antonióban rendezett második találkozón azonban már róla szólt a történet. Kidd jött, látott..., s dobott harminc pontot, közte az utolsó másfél percben hetet, s 87-85-ös sikerre vezette csapatát. A Nets történetének első NBA-döntős győzelme azt is jelentette, hogy két év után fordult elő először, hogy keleti csapat diadalmaskodjon egy találkozón - ez utoljára 2001-ben, a Philadelphiával fordult elő, amikor az akkori finálé első találkozóján a Los Angeles Lakerst múlta felül.

"Tisztában voltunk vele, hogy sorozatban nem lehet nyolc vereségünk a döntőben. Boldog vagyok, hogy sikerült megállítani a rossz sorozatot. Az elején néhány biztos dobásom sikerült, s ezzel máris kényelmesebben éreztem magam" - nyilatkozta a mérkőzés hőse. "Nem úgy tekintünk erre a sikerre, mint egy büszke pillanatra, hogy végre sikerült meccset nyernünk a döntőben. Egyszerűen kiegyenlítettünk, s szeretnénk kihasználni a hazai pálya előnyét" - mondta a Nets szakvezetője, Byron Scott.

A hajrá egyébként egész izgalmasra sikeredett, főleg annak ismeretében, hogy a harmadik negyed közepén már tizenöt ponttal is vezetett a vendégcsapat (62-47), de a hajrára Tony Parker vezérletével egy pontra feljött a Spurs (80-79). A végén aztán Kidd biztos kézzel dobta a büntetőket, megőrizve ezzel csapatának a győzelmet.

"Jason szenzációs volt ma, a pálya minden pontján felbukkant, nem lehetett semlegesíteni" - értékelt a vesztes fél részéről Tim Duncan, aki az első találkozó 32 pontjához képest most csak 19-et termelt, a Spurs legeredményesebbje, Parker lett 21 találattal.

A finálé harmadik mérkőzésére helyi idő szerint vasárnap este nyolc órakor, New Jerseyben a Continental Airlines Arenában kerül sor.

Eredmény, NBA-döntő, 2. mérkőzés
San Antonio Spurs - New Jersey Nets 85-87 (18-19, 17-22, 21-25, 29-21)
Ld.:
T. Parker 21, T. Duncan 19 (12 lep.), S. Jackson 16, D. Robinson 10 (8 lep.), illetve J. Kidd 30 (7 lep.), K. Martin 14, L. Harris 10(7 lep.)
az állás: 1-1.