Vágólapra másolva!
Elveszítette a hazai pálya előnyét a New Jersey Nets kosárlabdacsapata, miután az NBA-döntő harmadik találkozóján, East Rutherfordban 84-79-re kikapott a szenzációsan játszó, s 26 pontot, közte négy triplát, elérő Tony Parker vezette San Antoniótól. A Spurs ezzel összetettben 2-1-re vezet, a következő összecsapásra helyi idő szerint szerdán kerül sor, ismét a Nets otthonában.

Amikor kell, akkor veszi elő legjobb játékát a San Antonio Spurs kosárlabdacsapata - legalábbis ez állapítható meg az NBA-finálé harmadik mérkőzése kapcsán. A vendégek ugyanis az első két hazai mérkőzésüket 1-1-re hozták, ám kimozdulva a megszokott környezetből, idegenben is begyűjtöttek mindjárt egy sikert. Az érem másik oldala, hogy a New Jersey Nets igencsak Jason Kiddre épül, aki a három találkozóból kétszer betlizett, a Nets ezeket a találkozókat el is veszítette.

De mi is történt East Rutherfordban? "Sokkal jobban játszunk idegenben, mint otthon. Hogy miért, azt nem tudom" - mondta a mérkőzés hőse, Tony Parker, célozva arra, hogy már az alapszakasz során is a Spurs rendelkezett a legjobb idegenbeli mutatókkal (27-14). Parker 26 pontot szerzett (közte négy triplát), s az utolsó negyedben tizenegy találatával vezéregyéniséggé nőtte ki magát. "A dobásaim a második félidőben jöttek be, végre megtaláltam a ritmust" - árulta el a "titkot" a védő.

A találkozón az első két mérkőzés forgatókönyve érvényesült: a Nets kezdett jobban, de a második negyed elején a vendégek egy 16-2-es rohammal átvették a vezetést. A hazaiak ebben a játékrészben csupán kilenc pontig jutottak, vezérük, Jason Kidd pedig az első félidőben hét kísérletből egy (!) mezőnykosarat dobott.

33-30-as vendégvezetéssel zárult félidő után a Spurs elhúzott Parker tripláival (73-62), ám a Nets a hajrára 77-75-re feljött, s bár ekkor még 1:43 vissza volt a mérkőzésből, a különbségen nem tudott tovább faragni. A vendégeknél Parker mellett Duncan emelkedett ki (nemcsak magassága miatt): a center 21 ponttal és 16 lepattanóval zárt. A Netsben Kenyon Martin 23 pontig és 11 lepattanóig jutott.

A negyedik összecsapást magyar idő szerint csütörtök hajnalban játsszák, szintén East Rutherfordban, a Continental Airlines Arena közönsége előtt.

eredmény, NBA-döntő, 3. mérkőzés:
New Jersey Nets - San Antonio Spurs 79-84 (21-15, 9-18, 27-21, 22-30)
Ld.:
Martin 23 (11 lep.), Kittles 21, Kidd 12 (11 assz.), illetve Parker 26, Duncan 21 (16 lep.), Robinson 8, Ginobili 8, Rose 8
az állás: 2-1 a Spurs javára.