Vágólapra másolva!
A New Jersey Devils végzett az élen az észak-amerikai profi jégkorongliga 2002-03-as idényében, miután a Stanley-kupa döntőjének utolsó, hetedik mérkőzésén 3-0-ra legyőzte a vendég Anaheim Mighty Ducks csapatát.

A korábbi két, gólgazdag mérkőzéssel szemben ezúttal a letámadás és a test-test elleni játék dominált - legalábbis a nyitó harmadban. Kevés volt a kapuralövés, valamint a komoly helyzet, utóbbiból viszont a hazaiaknak akadt több. A rájátszás legjobb hálóőre, Jean-Sebastien Giguere előbb az orosz Szergej Brilin közeli lövését, majd a cseh Patrik Elias emberhátrányos kiugrását védte bravúrral.

A második harmad elején hatalmas iramot diktált a New Jersey, és ez meghozta a várva várt vezetést. Scott Niedermayer - akinek öccse, Rob éppen a riválisnál szerepel - távoli lövésébe az újonc Michael Rupp tette bele az ütőjét, Giguere-nek esélye sem volt a védésre. A 24 éves csatárnak ez volt pályafutása első playoff-gólja. Ezt követően támadásban felpörgött az Anaheim, de Martin Brodeur mindent hárított. A 33. percben megint Rupp botján váltott irányt a korong, amely Jeff Friesen elé került, és a szemfüles támadó a hátvéd Kurt Sauer szorításában közelről nem hibázott. Később szerencséje volt a Mighty Ducksnak, Pascal Rheaume próbálkozását a gólvonalról vágták ki a hátvédek.

A záró harmadban mindent egy lapra feltéve támadtak a vendégek, de ezen az estén hibátlanul védekezett a New Jersey. Ráadásul egy ellentámadás végén az Anaheimtől tavaly nyáron igazolt Friesen megint betalált, eldöntve ezzel a bajnokságot.

A párharc valamennyi mérkőzését hazai együttes nyerte, ilyen csak 1955-ben és 1965-ben fordult elő. A New Jersey mind a 11 csatájában győzött, ha ő szerezte az első gólt. Az Anaheim viszont változatlanul nem tudott diadalmaskodni a rivális otthonában 1996. február 11-e óta.

Győztesek 1993-tól:
1993: Montreal Canadiens
1994: New York Rangers
1995: New Jersey Devils
1996: Colorado Avalanche
1997: Detroit Red Wings
1998: Detroit
1999: Dallas Stars
2000: New Jersey
2001: Colorado
2002: Detroit
2003: New Jersey


Ez volt az NHL történetének 12. olyan fináléja, amelyik a hetedik összecsapáson dőlt el, ebből 10-szer nyert a vendéglátó. A rájátszás legértékesebb játékosának járó Conn Smythe Trófeát Giguere kapta, utoljára 1987-ben történt az, hogy vesztes hokis érdemelte ki a serleget.

Brodeur viszont NHL-csúcsot állított fel azzal, hogy az idei playoffban hétszer nem kapott gólt. Ő a liga harmadik kapusa, aki finálé hetedik mérkőzésen hibátlanul védett. Ilyen bravúrra 1964-ben a torontói Johny Bower, 1965-ben pedig a montreali Gump Worsley volt
képes.

A Devils vezetőedzője, Pat Burns élete első Stanley-kupáját nyerte.

Stanley-kupa döntő, 7. mérkőzés:
New Jersey Devils - Anaheim Mighty Ducks 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
gól:
Rupp (23.), Friesen (33., 57.)
A párharcot 4-3-as összesítéssel a New Jersey nyerte.