Vágólapra másolva!
Ismét kiegyenlített a New Jersey Nets együttese a négy győzelemig tartó NBA-döntőben, miután a párharc negyedik összecsapásán 77-76-ra legyőzte a San Antonio Spurs csapatát. A hazaiak tizenöt pontos előnyről ugyan szorossá tették a végjátékot, ám Kenyon Martin és Jason Kidd a hajrában remekül dobta a büntetőket. Az ötödik mérkőzésre pénteken kerül sor.

Nem sok kellett ahhoz, hogy a New Jersey otthonában, a Continental Airlines Arenában ismét vendéggyőzelem szülessen, noha az NBA-döntő negyedik mérkőzését szinte végig a Nets gárdája irányította.

A félidőben még 45-34-re vezetett a hazai együttes, a harmadik negyedre 51-36-ra nőtt az előny, amely aztán még ugyanezen perióduson belül el is fogyott (56-57) A majdnem húszezer fős közönség csak azt láthatta, hogy a vendégeknél Speedy Claxton vette a hátára az együttest, s a mérkőzésen elért tíz pontját ezek időszak alatt szerezve ismét nyílttá tette a küzdelmet.

A negyed végi 18-4-es részsikerben azonban elfáradt a Spurs, s hiába volt az előny Duncanéknél, a zárófejezet izgalmait a Nets bírta jobban, s 58-63-ról egy 9-0-s rohammal magához ragadta a kezdeményezést.

A hajrában Kenyon Martin hat büntetőből négyet értékesített, a győzelmet pedig - ki más, mint - Jason Kidd eszközölte ki, az utolsó 9 másodpercben négyszer is betalált a büntetővonalról. A 77-76-os siker azt jelenti, hogy összetettben a csapatok négy mérkőzés után tartják az egált, az ötödik mérkőzésre helyi idő szerint pénteken este kerül sor.

"A szív diadala volt a mai, legalábbis a nagy vezetésről majdnem elveszített, ám végül mégis megnyert összecsapás ezt bizonyítja" - nyilatkozta meggyötörten a győztes szakvezető, Byron Scott.

"Túlságosan is megnyugodtunk 15 pontos vezetésünknél, s a Spurs visszahozta a meccset. Ezért aztán ismét koncentrálnunk kellett, s folytatni azt a játékot, amit korábban. Nagy dolog, hogy jelenleg 2-2-re állunk" - nyilatkozta Kenyon Martin, aki végül 20 ponttal és 13 lepattanóval zárta az összecsapást.

A találkozó legjobbja a San Antonio klasszisa, Tim Duncan volt, a Virgin-szigeteki center 23 pontot dobott, s leszedett 17 lepattanót is.

NBA-döntő, 4. mérkőzés:
New Jersey Nets - San Antonio Spurs 77-76 (16-18, 29-16, 11-23, 21-19)
Ld.:
K. Martin 20 (13 lep.), R. Jefferson 18 (10 lep.), J. Kidd 16 (8 lep., 9 assz.), illetve T. Duncan 23 (17 lep.), D. Robinson 14, E. Ginobili 10, S. Claxton 10
az állás: 2-2