Vágólapra másolva!
Az Orlando Magic sztárja takarékra tette magát: úgy döntött, hátsérülése miatt nem játszik az amerikai válogatott további meccsein Puerto Ricóban. Ugyanott Jermaine O'Neal alaposan visszavágott Argentínának a tavalyi indianapolisi vereségért. Dirk Nowitzki ugyanakkor azt nyilatkozta, könnyű bokasérülése miatt nem marad ki a német Eb-csapatból.

Tracy McGrady nem játszott Argentína ellen kedd este. Hátsérülése nem súlyos, de úgy döntött, civilben nézi végig az olimpiai selejtezőtorna hátralévő meccseit. "Nem is tehetek mást. Járok a kezelésekre, pihenek" - így az Orlando Magic ponthátvédje. "Ha játszanék, rosszabbodna az állapotom, így inkább nem lépek pályára a tornán többet, hacsak valakit komoly baj nem ér és be kell ugranom a helyére."

T-Mac civilben szurkolta végig az Argentína elleni "visszavágót", amelyen ismét unokatestvére, Vince Carter ugrott be a helyére a kezdőcsapatba. McGrady már a hétfői, Kanada elleni meccset is kihagyta, miután a szombati, Virgin-szigetek elleni mérkőzésen meghúzódott a háta.

Az elmúlt szezon NBA-gólkirálya már korábban is szenvedett a hátával, hét meccset ki is hagyott, de így is 32,1-es pontátlaga volt élete legjobb idényében.

Puerto Ricóban, Argentína ellen azonban nem volt rá szükség - illetve nem rá volt szükség, hanem egy bosszúvágytól fűtött indianapolisira. Tavaly a dél-amerikaiak negy tettet vittek véghez: a kosárlabda-történet során először győzték le a profikkal felálló Egyesült Államokat, amely végül a negatív rekordot jelentő hatodik helyen végzett. A csillagosok most visszavágtak, 94-86-ra nyertek (ami azért nem olyan meggyőző eredmény, mint a tornán korábban produkáltak). A főhős Jermaine O'Neal volt. Mindössze ketten vannak ott az olimpiai selejtezőtornán a tavalyi világbajnoki blamát átélő játékosok közül, és ő az egyetlen, aki az Indiana Pacers játékosa.

O'Neal 22 pontot és 10 lepattanót szerzett, de a legnagyobb cselekedete egy blokk volt, amit Fabricio Oberto kárára mutatott be, amikor 1:13 volt hátra a mérkőzésből. A labdával elrohanó Allen Iverson passzát Vince Carter bezsákolta, 89-83 lett, és eldőlt a meccs. Oberto ezt az egy dobását hagyta ki, 8/9-es mutatóval 17 pontot szerzett.

Az argentin szurkolók a "Tudom, mit tettél tavaly nyáron" szlogen szellemében buzdították a csapatukat, amely nagyon keményen küzdött az újabb meglepetésért, és hat perccel a lefújás előtt még 74-74 volt az állás. Akkor aztán beindultak az NBA-sztárok, és a meccs utolsó 32 pontjából húszat lestoppoltak maguknak (a negyedik negyed nagy részében négy faulttal játszó Tim Duncan 19 pontot és 9 lepattanót szerzett). Az Egyesült Államok profikkal felálló válogatottja így továbbra is veretlen a selejtezőtornákon (22-0), az összesített mérlegüket (64-3) is csak az a három tavalyi bukta rontja.