Vágólapra másolva!
A Knicks leigazolta Dikembe Mutombót. A blokkolás legnagyobb aktív alakja három évre, NBA közeli források szerint tízmillió dollárért szerződött New Yorkba. A Knicks irányítót is keres, Nick Van Exel után érdeklődik. A New Jersey Nets közel áll az elkeléshez: két befektető már megtette az ajánlatát, az egyik el is költöztetné a klubot. 

A New York Knickerbockers elnök-igazgatója, Scott Layden csütörtökön bejelentette, hogy szerződtette a szabadügynökké vált Dikembe Mutombót. A klub ugyan nem hozta nyilvánosságra a kontraktus részleteit, de jól értesült forrásokra hivatkozva a USA Today megírta, hogy a New Jersey Netsnél szabadlistára tett center két évre garantált munkaviszonyban állapodott meg a Knicksszel, amely idő alatt 8,5 millió dollárt keres majd, egy további év pedig opcionálisan került a papírra.

"Egy Dikembe kaliberű dobásblokkoló és lepattanózó drámaian fejlesztheti a játékunkat kulcsfontosságú területeken" - mondta Layden. "Az eredményei olyan bámulatosak, hogy megszerzése egyszerűen kihagyhatatlan volt a csapatunk számára. Ráadásképpen Dikembe fantasztikus ember, akit bátran állíthatunk fiatal játékosaink elé példakép gyanánt."

A 218 centis, 120 kilós Mutombo az NBA dobásblokkolási örökrangsorában hatodik 2873 megakadályozott dobással (az aktív játékosok között az első), és ő az egyetlen az amerikai kosárliga történetében, akit négyszer választottak az év védőjátékosának (1995, 1997, 1998, 2001).

A nyolcszoros All-Star válogatott centert vasárnap tette szabadlistára a Nets, miután a legutóbbi szezonja igen rosszul sikerült New Jerseyben (24 alapszakaszmeccs, 5,8-es pont-, 6,4-es lepattanó- és 1,54-es blokkátlag), amiben az őt 56 meccs kihagyására kényszerítő csuklósérülése is nagy szerepet játszott. A playoff azonban még borzalmasabb volt: tíz meccsen átlagosan tíz percet játszott 1,8, 2,7, 0,9-es eredménysorral.

"Jól ismerem Dikembét, nem kérdés, hogy be tud-e illeszkedni a játékunkba" - nyilatkozta a Knicks vezetőedzője, Don Chaney. "Ugyanakkor a legnagyobb erényének azt tartom, ahogy a jelenléte meg tudja változtatni a játék menetét a pályán - az NBA történetében kevés olyan játékos van, aki ilyen mértékben képes erre."

A vezetőedző azt is mondta a minap, hogy a Knicksnek kéne egy jó irányító, amin Howard Eisley és Charlie Ward alaposan megsértődött. Viszont Nick Van Exel tényleg jobb náluk, és a New York komolyan érdeklődik iránta, és van is esélye, mert Van Exelt sokkolta a hír, hogy a Golden State Warriorshoz küldték Dallasból.

Van Exel maga a Madison Square Gardenben egy szeptemberi jótékonysági meccsen azt mondta, nagyon szívesen játszana a Knicksben, de egyelőre az oaklandi csapat edzőtáborába kell mennie. "Várunk néhány hetet" - nyilatkozta az ügynöke a mostani hírrel kapcsolatban. Van Exel a csereszerződés értelmében a Dallastól való megérkezése után 60 napig nem válthat csapatot.