Vágólapra másolva!
Jason Richardson és Predrag Stojakovic nem mindennapi lehetőséget hagyott ki szombaton. Előbbi minden idők első háromszoros zsákolóbajnoka lehetett volna - és meg is érdemelte volna, mert az elődöntőben olyasmit produkált, ami megcsúfolja a fizika törvényszerűségeit -, utóbbi pedig a tripladobás műfajában beállíthatta volna a legedás Larry Bird, majd később Craig Hodges csúcsát, akik mindketten három-három alkalommal bizonyultak a legjobbnak. Ám a két kosaras elbukott: Stojakovicnál a denveri Voshon Lenard két "fával" jobbnak bizonyult, Richardson pedig a döntőben nem volt képes megismételni kivételes kunsztját, s Fred Jones (Pacers) elhalászta az orra elől a 25 ezer dolláros első díjat.

Ch. Gáll András jelenti Los Angelesből

Valentin napján, a szerelmesek ünnepén előbb David J. Stern ligaigazgató - helyettese, Russ Granik és a játékos-szakszervezetet elnöklő William Hunter kíséretében - értékelte a STAPLES Centerben az NBA helyzetét - alapvetően minden a legnagyobb rendben van, szemben például az NHL-lel, amelynek csapatai az elmúlt szezonban közel 300 millió dollárt buktak -, majd háromnegyed hat tájban a Beach Boys őszbe csavarodott hajú legényei a húrokba csaptak, és elkezdődött az erre az estére rendelt program.

Először a "Shooting Stars" versenyben három város - San Antonio, Los Angeles, Detroit - négy csapata vívott dobóversenyt, méghozzá úgy, hogy a gárdákat egy-egy WNBA-, NBA-játékos és egy már visszavonult legenda alkotta. Csatasorba állt Magic Johnson is - akinek a szobra szerda óta ott áll a csarnok előtt -, és a mindig mosolygós városi hős - Derek Fisherrel (Lakers) és Lisa Leslie-vel (Sparks) kiegészülve - meg is nyerte a viadalt. A jutalom 30 ezer dollár, háromfelé osztva.

Az ügyességi vetélkedőben - cselezés, dobás, passzolás - négy irányító, Earl Boykins (Denver), Baron Davis (New Orleans), Stephon Marbury (New York) és Gary Payton (L. A. Lakers) indult, a győztes Davis lett, ha azt mondom, nem rágtuk le a körmünket az izgalomtól, akkor még visszafogottan fogalmaztam. Ettől függetlenül Davis megkapta a 25 ezer dollárt, miként Voshon Lenard (Denver), a hárompontos dobóverseny bajnoka is. A 193 centis hátvéd a döntőben 18 pontot ért el a maximális 30-ból, és utasította ezzel maga mögé a 16 pontot termelő Peja Stojakovicot, a tavalyi és tavalyelőtti győztest. S ha a Sacramento szerb csillaga értékesíti utolsó dobását - a színes labda kettőt ér -, akkor holtverseny után jöhetett volna a szétlövés. "Peja" különben remek formában volt, az elődöntőben például lazán 21 pontig jutott, csakhogy a fináléban megremegett a keze.

A zsákolóverseny minimum ellentmondásosra sikeredett. Tudniillik az elődöntőben a kétszeres címvédő, az oaklandi Jason Richardson olyasmit művelt, amit korábban még Michael Jordan vagy Julius Erving sem: feldobta a palánkra a labdát, majd a visszapattanót elkapta, átfűzte a lábai között, s mielőtt leesett volna a földre, még be is zsákolta! Persze a maximális 50 pontot kapta, s bekerült a döntőbe Fred Jonesszal (Indiana) együtt.

Ott mindketten hibát hibára halmoztak - Richardson például első kísérletét a zsűri jóvoltából négyszer (!) mutathatta be -, végül a kevesebbet rontó Jones, a mezőny legalacsonyabb (188 cm) embere győzött, s kapott érte 25 ezer dollárt. Az ítészek, köztük Magic Johnson, csak csóválták a fejüket, s a közönség vastapsa is valahogy elmaradt...