Vágólapra másolva!
Az NBA szombaton kezdődő rájátszása előtt az alapszakasz legjobbjait vesszük sorra. A listából jól kitűnik, hogy egyrészről egészen biztosan Kevin Garnettnek kell kapnia a legértékesebb játékosnak járó trófeát, másfelől az egyéni statisztikák éllovasai között olyan sok a keleti játékos, hogy ideje a Nyugatnak felkészülni a nagyobb csatákra a jövőben. Egy csapattól már most is biztosan félhetnek: a Rasheed Wallace-szal megtáltosodott Detroit Pistons már most a bajnoki cím komoly esélyesének számít.

A Minnesota Timberwolves szupersztár csatára a legfőbb várományosa a "Most Valuable Player" díjnak, és ezt azzal is előkészítette, hogy karrierje során először elnyerte a legjobb lepattanózó címet. Garnett pályfutása legjobbjának számító 13,9-es átlaggal dolgozott a palánk alatt, így a három nagy "stat-díj" egyikét ő veheti át. A másik kettő Tracy McGradyt (Orlando) és Jason Kiddet (New Jersey) illeti. McGrady, aki a szezon utolsó szakaszát a sérültlistán töltötte (összesen 67 meccsen játszott), sorban másodszor lett gólkirály 28 pontos meccsátlaggal, de ez a Magicen nem sokat segített, hiszen mindössze 21 győzelemmel az NBA legrosszabbja lett az idén a floridai alakulat. McGrady átlaga négy ponttal rosszabb, mint tavaly volt, amikor a 22 éves gólhátvéd az NBA történetének legfiatalabb gólkirálya lett. Kidd, aki szintén sokat volt sérült és szintén 67 mérkőzésen szerepelt, éppúgy szériában a második alkalommal lett a legjobb előkészítő 9,2 gólpasszal - a Nets viszont profitált is ebből, hiszen 2. kiemelt lett Keleten. Az irányítók legjobbja ötödször adta a legtöbb asszisztot, idén a szezon közben Phoenixből New Yorkba költöző Stephon Marbury lett a második (8,8). Kidd a tripladuplázásban (tíz fölötti egység három statisztikai mutatóban egy meccsen) is nyert: kilencet ért el, a második Gilbert Arenas (Washington) lett hárommal.

Garnett mind a 82 Timberwolves-meccsen szerepelt, és főleg neki köszönhető, hogy a minnesotaiak megnyerték a Nyugati főcsoportot, hiszen 71 dupladuplát ért el (legalább tíz pont és lepattanó), átlagai meghaladták a 20 pontot, 10 pattanót és öt gólpasszt - sorozatban az ötödik bajnoki évadban, amire előtte csak a legendás Larry Bird volt képes. Elképesztően lemaradt tőle a mezőny: Tim Duncan (San Antonio) a második 56 dupladuplával, Ben Wallace (Detroit) 12,4 lepattanót gyűjtött meccsenként, rajta kívül senki nem ért el tíz fölötti átlagot védőpattanóból és hatalmas előnnyel nyerte a hasznossági versenyt. KG dobta a legtöbb pontot (1987), és az átlaga (24.2) is csak századokkal rosszabb, mint a 2. helyezett Peja Stojakovicé (Sacramento).

Mindössze 11 játékos talált be a dobásainak legalább feléből (köztük Garnett), a leghatékonyabb a mezőnyből a Los Angeles Lakers sztárcentere, Shaquille O'Neal volt megint - pályafutása során hetedszer - 58,4%-kal (554/948). Hárompontost Anthony Peeler (Sacramento) dobott be a leggyakrabban: 48,2%-os teljesítménye azonban nem egészen mérvadó, hiszen meccsenként alig 1,9 próbálkozása volt. Bezzeg Stojakovic: 5. lett 43,3%-kal, pedig 6,8 löketet küldött esténként (nála csak Baron Davis, a New Orleans játékmestere próbálkozott többször). Stojakovic dobja legjobban a büntetőt (92,7%), de neki csak 5,3 kísérlete volt per mérkőzés, szegény Shaqnek átlagban tízszer kellett a vonalról dobnia és 4,9 ment be ezekből, ami a legrosszabb mutató az egész ligában.

Allen Iverson labdaszerző-koronája Davishez került, a Hornets vezére 2,4-del nyert - a Philadelphia 76ers "Válasza" jobb lett volna, de kihagyott 34 meccset, így kiesett a versenyből. Ben Wallace-t nemcsak a lepattanózásban, a blokkok terén is detronizálták: Theo Ratliff (Atlanta, majd Portland) majdnem hat tizedet vert rá: 3,6 sapkát osztott ki 85 meccs alatt.