Vágólapra másolva!
Második hazai mérkőzését is megnyerte a Detroit az NBA-döntőjében, a magyar idő szerint hétfő hajnali 88-80-as győzelemmel így már 3-1-re vezet a Los Angeles Lakers ellen, és ha két nap múlva ismétel, 1998 után először megint keleti bajnok lehet az észak-amerikai profi kosárlabdabajnokságban.

NBA-döntő, 4. mérkőzés
Detroit Pistons - Los Angeles Lakers 88-80 (21-22, 20-17, 15-17, 32-24)
ld.:
R. Wallace 26 (13 lep.), C. Billups 23, R. Hamilton 17, B. Wallace 8 (13 lep.), illetve S. O'Neal 36 (20 lep.), K. Bryant 20
az állás: 3-1 a Detroit javára.

Ismét a jobbik csapat nyert - kommentálta a mérkőzést tömören az ESPN amerikai hírcsatorna, méltatva, hogy a Detroit gyakorlatilag megfojtotta a Los Angeles-i sztárcsapatot. Az NBA-döntő negyedik mérkőzésén Auburn Hillsben a kaliforniai együttesből ismét csak Shaquille O'Neal és Kobe Bryant tudott kétszámjegyű pontot termelni, de micsoda különbség volt még e két játékos között is!

A center 36 pontot szórt 20 lepattanóval kísérve (30-20-at utoljára playoffmeccsen a Detroit ellen bizonyos Bob Pettit hozott össze a St. Louis Hawks játékosaként 1963. március 24-én), a Nagytesó végre megkapta a lehetőséget Phil Jackson mestertől, hogy főszereplő legyen, és élt is vele: 13 pontot szerzett csak a negyedik negyedben, összesen 16 kosarat dobva 21 kísérletből, és ha nem hibázik 11 lehetőségéből 7 büntetőnél... De hibázott. És Bryant is, mégpedig nagyon sokat. Az erejéből 20 pontra futotta, 8/25-ös mezőnymutatóval. Bryant a Lakers három vesztes meccsén a dobásainak alig harmadát (22/65) értékesítette, míg az egy győzelem alkalmával 14/27 volt a mérlege.

De nem csak a bizonyára rendkívüli idegi terhelés alatt álló (nemi erőszak vádjával áll bíróság előtt a nyár óta) gólhátvéd tehet az újabb vereségről. A térdsérülésével (valószínűleg szalagszakadással) küzdő Karl Malone 21 perc alatt öt lepattanót, 2-2 pontot és gólpasszt, a továbbra is a helyét kereső irányító, Gary Payton nyolc pontot és öt asszisztot adott a Lakersnek, amely ismét bénultan, fantáziátlanul és kiábrándítóan játszott.

A Pistons pedig láthatólag élvezi, hogy a nagy nyugati vetélytárs tehetetlen a taktikájával szemben. A keleti csapatok öt éven át esélytelenül mentek a döntőbe, és most is mindenki az arany-lila szupersztárok könnyű menetét várta, de a Detroit kérlelhetetlen védekezéssel és pontos, csapatmunkára építő támadásával meggyilkolta a fix egyesnek könyvelt finálét. Hogy milyen okosan játszanak, jól mutatja a büntetők száma: 41-22 (összesítésben már 132-78), ebből a Pistons 23, a Lakers 11 pontot szerzett. Alig faultolnak dobóhelyzetben, míg folyamatosan hibára késztetik az ellenfelet, különösképpen az olyan rutintalan játékosokat, mint Luke Walton, akit pár perc alatt kiszórtak a negyedik negyed elején (tegyük hozzá, Ben Wallace védelmében tették: az afrofrizurás centert halálra idegesítette az állandóan körülötte ugráló fehér fiú).

A hazaiaknál Rasheed Wallace volt a legeredményesebb 26 ponttal és 13 lepattanóval, és azúttal azon is felül tudott kerekedni, ami a lételeme: a balhé. Üvöltözött a bírókkal, dobálta a fejpántját, verekedett, de aztán higgadtan átvette az irányítást. Ugyan elrontott öt hármast, de azon kívül 10/18-cal akciózott (még egy kínait is behúzott) és 6/6-tal büntetőzött. A "Dirty 30" aranygyűrűt kaphat a nagykorúsága ünnepén, ha így folytatja.

A Pistons ugyanis mindössze egy győzelemre áll a bajnoki címtől, a következő, szerda hajnali összecsapáson ezt be is gyűjtheti - ha Shaqék hagyják. "Tudjuk, hogy le tudjuk győzni ezt a csapatot" - mondta O'Neal. "Még egyszer sem játszottunk jól. Elég régóta ismerem a srácokat a csapatomban, ezek nem adják fel egykönnyen. Kijövünk az ötödik meccsre, és mindent beleadunk. Most rajtuk lesz nyomás, ők az esélyesek, nekik kellene befejezni a párharcot." Úgy van. Soha egyetlen NBA-csapat nem nyert 1-3-ról bajnokságot.

A 2001-ben még LAL-mezben játszó Lindsey Hunter, az egyetlen bajnoki gyűrűs Pistons-játékos a meccs végén mutatóujját a magasba dugva kiabált: "Még egy! Még egy!" Amennyiben nyer a Detroit, a Michael Jordan vezette Chicago Bulls 1998-as sikere óta először nyeri keleti csapat a Larry O'Brien-trófeát.