Vágólapra másolva!
Felbolydult méhkas. A közhelyszerű metafora jól illik az NBA-re, a 2004-es újoncválasztás napjára a megszokottnál is több játékoscsere-lehetőséget vetődött fel, és egy csomó üzlet köttetett. A Dallas például átadta a legjobb csereembernek választott Jamisont a Washingtonnak, míg az Orlando valószínűleg a draftegyes Okafort is "pénzzé teszi" McGrady mellett.

Larry Bird szerint az Indiana Pacers ajánlata Tracy McGradyért jobb volt, mint amit a Houston Rockets tett az Orlando Magicnek, ugyanakkor a Steve Francist és Cuttino Mobleyt mozgósító üzlethez hasonlót a Kelet bajnoka nem tud vállalni. "Én szeretem a játékosainkat" - mondta az indianapolisi egyesület igazgatója. "Tehetségesek és keményen dolgoznak, de amikor egy Tracy McGrady kaliberű sztár van a piacon, muszáj áldozatot hozni. Azonban az ár, amit a Magic kért, túl magas nekünk."

A Rockets állítólag nagy eséllyel pályázik McGradyre, akiért Francis, Mobley, Kelvin Cato és/vagy Bostjan Nachbar menne Orlandóba, ahonnan T-Mac mellett Juwan Howard, Andrew DeClercq és Tyronn Lue is érkezne, ezt a dealt azonban nem lehet július közepéig levajazni Francis fizetési sapkát erősen érintő jövedelme miatt. A Pacersnek azonban egyrészt nem kell ennyi játékos, másrészt potenciálisan csak két emberét engedheti el. A Magic igazgatója John Weisbrod (az egykori hokijátékos egycsapásra a legismertebb szereplő lett az NBA-ben McGradynek köszönhetően) a múlt héten találkozott Birdékkel, de nem sikerült megegyezni. Bird elmondása szerint: "Nem tetszettek nekik a játékosok, akiket ajánlottunk, ők pedig olyanokat mondtak, akiket nem áldozhatunk fel."

Nyilvánvalóan Al Harringtonról és Ron Artestről van szó (a Magic pedig biztosan Jermaine O'Nealt akarta), hiszen ez a két játékos tart kifelé Indianapolisból. Harrington, a liga második legjobb cseréje kifejezetten kérte Birdöt, hogy ha nem tud neki helyet szorítani a kezdőben, inkább cserélje el, Artest, az év védőjátékosa pedig sokat elárult azzal, hogy nem ment el az évzáró találkozóra Birddel.

Ahogyan sokan mások, a Pacers is érdeklődik Shaquille O'Neal iránt, de Bird szerint sem a Nagytesó, sem McGrady nem költözik Indianába. "Amíg azonban egy szupersztár elérhető a piacon, megyünk utána. Bármi megtörténhet."

Az első nagy név, aki el is kelt az idei off-szezonban, Antawn Jamison volt, aki a Washington Wizards játékosa lett az 5-ös draftjogért, Jerry Stackhouse-ért és Christian Laettnerért, akiket a Dallas nyivánvalóan a Shaqért vívandó meccsen akar majd bedobni. A Mavericks egyértelműen kinyilvánított célja a behemót megszerzése, és az egyik eszköz erre a drafton a "Szibériai Shaq", Pavel Podkolzin megszerzése lenne, akit aztán felajánlhatnának a Lakersnek. A 19 éves, 230 centis (de csak 120 kilós) orosz óriás mellett Laettner és Antoine Walker lehet a két potenciális csere O'Nealért, mert ezek ketten a szerződésóük utolsó évét kezdik, ami jövő nyáron 21 millió dollárnyi szabad helyet csinálna a Lakersnél.

A Dallasnak azonban most kell 23,5 millió szabad placc, hogy O'Neal's 27,7 milliós járandóságát beszuszakolják (a liga 15% engedményt tesz az ilyen nagy értékű szerződéseknél). Stackhouse azonban nem adu ász, három év és 22,5 millió van még a megállapodásából, ráadásul az elmúlt szezonban sokat volt sérült. A Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban "hamisnak" mondta azokat a híreszteléseket, hogy Steve Nash-t és Dirk Nowitzkit ajánlanák O'Nealért.

A Wizards és Jamison frigye ugyanakkor nagy egymásra találás lehet: a hatéves veterán ugyan még négy évig foglalt, és ez 58 millióba kerül, de korábban egyedül vitte a hátán a Golden State Warriorst, aztán meg a Dallas kezdőjéből Walker miatt kiszorulva az év legjobb hatodik embere lett. Ha a Mavs túlad Walkeren - amit biztosan meg is tesz -, lett volna helye Nowitzki mellett, de úgy tűnik, a dallasiak máshogy döntöttek a sorsáról. Jamison biztosan nem lelkes attól, hogy egy vacak csapathoz kerül (1997 óta nem voltak a fővárosiak a rajátszásban és 1988 óta nem nyertek playoffmeccset), de legalább rá épülhet egy új dinasztia a Wizardsnál.