Vágólapra másolva!
Lejárt az NHL klubtulajdonosai és a játékosok közötti kollektív szerződés. Így a hokisok jelenleg jogilag nem tartoznak az NHL-hez - egyszerűen kizárták őket -, és most már szinte biztosra vehető, hogy késik a bajnokság október 13-ára kiírt rajtja.

"Barátságtalan nap ez" - jelentette ki Gary Bettman, a liga elsőszámú vezetője. "Meg kellett tenni ezt az lépést, az NHL az utóbbi tíz évben 1,8 milliárd dollárt veszteséget szenvedett el, és a Buffalo, a Los Angeles, az Ottawa, valamint a Pittsburgh a csőd szélén táncol."

Hozzátette, ha nem lesz idény, akkor is 20 együttes kisebb veszteséget könyvel el, mintha lennének mérkőzések, ugyanis a kényszerszünet alatt nem kell fizetni a játékosok bérét. A klubtulajdonosok meg szeretné szabni a jövedelmek felső határát - ez lenne az úgynevezett fizetési sapka -, ám a játékosok mereven elzárkóznak ettől.

"Amíg a liga ezt szóba hozza, esély sincs a megállapodásra" - szögezte le Bob Goodenow, a hokisok érdekvédelmi szervezetének vezetője, ugyanakkor az ötszázalékos fizetéscsökkentést és a luxusadó bevezetését elfogadnák.

Amennyiben január közepéig nem lesz új kollektív szerződés, akkor a teljes 2004/05-ös szezon elmarad. Utoljára 1919-ben fordult elő, hogy nem osztották ki a bajnoknak járó Stanley Kupát, csak éppen akkor a világméretű, halálos áldozatokat hozó járvány miatt. A csapatoknak egyébként pénteken kellene megkezdeniük az edzőtáborokat, de a kizárás miatt erről szó sincs.

Mivel a játékosok jogilag most nem tartoznak az NHL-hez, ezért más ligákban nyugodtan szerepelhetnek. Rengetegen jönnek át Európába, de a tengerentúlon hamarosan indul két új bajnokság is. Az egyikben hat csapat szerepel, és nem öt-öt mezőnyjátékos, hanem csak négy-négy küzd a jégen. A másik október 29-én rajtol nyolc együttessel, és 76 mérkőzésen kell jégre lépni.

Az NHL 225 munkatársából száztól vállnak meg a jövő héten, ha addig nem lesz egyezség. A hokisok utoljára tíz éve sztrájkoltak, akkor csak január 11-én sikerült megállapodniuk. Az alapszakaszban a csapatok nem 84, hanem csak 48 meccset játszottak.