Vágólapra másolva!
A Connecticut Sun nőikosárlabda-csapata viszonylag gyors karriert futott be. A csapat tavaly alakult, idén pedig előbb megnyerte a WNBA Keleti-főcsoportját, bejutott a nagydöntőbe, s ott pénteken 68-64-re megnyerte a bármelyik együttes két győzelméig tartó finálé első meccsét a Seattle Storm ellen. A második - a Sun győzelme esetén utolsó - mérkőzést vasárnap rendezik Seattle-ben, s ha lesz harmadik, azt is ugyanott, kedden.

WNBA-döntő, első mérkőzés:
Connecticut Sun - Seattle Storm 68-64 (33-29)
Mohegan Sun Arena, 9341 néző.
Sun: Whalen 11, Douglas 18, McWilliams 10, Palmer 16, Sales 7. csere: Willingham 0, Jones 6, Brungo 0, Black 0
Storm: Bird 12, Lennox 17, Sam 5, Jackson 16, Vodickova 2. csere: S. Edwards 2, Burse 4, A. Thompson 2, Bevilaqua 4

No persze a franchise - ahogy a tengerentúli profi kosárlabdában a klubokat hívják - nem a semmiből bukkant elő: a Sun valójában az Orlando Miracle néven 1999 és 2002 között fungáló csapat Connecticut államba áttelepített jogutódja. A meccset a dugig megtelt Mohegan Sun Arena 9341 nézője előtt rendezték, Uncasville városában. Aki indián kapcsolatra tippel, jó helyen keresgél: a Sun tulajdonosa a Mohegan Sun Casino, a mohegan indián törzs világhíres szerencsejáték-vállalkozása.

"Azt hiszem, megérdemelten győztünk, a játékidő 75 százalékában az történt, amit mi akartunk. Roppant fontos egy ilyen döntőben a jó kezdés" - mondta Mike Thibault, a Sun veterán edzője, aki a nyolcvanas évek elején a Los Angeles Lakers két NBA-bajnoki címének is részese volt segédedzőként, illetve játékos-megfigyelőként. "A Sun védekezése szétrombolta a haditervemet, le a kalappal a házigazda előtt" - ismerte el Ann Donovan, az egykori olimpiai bajnok (1984) center, a Storm edzője, aki a nyáron Van Chancellor segítőjeként komoly részt vállalt a Team USA olimpiai bajnoki címében.

A mérkőzésen két rekord is született: a hazaiak 15 szerzett labdája és a vendégek 42 lepattanója egyaránt csúcs a döntők történetében. A meccs egyik hőse a Sun újonc irányítója, Lindsay Whalen volt, aki 11 pontja mellett 9 gólpasszt (ez klubrekord), továbbá 3 lepattanót, s 2-2 blokkot és labdaszerzést jegyzett. De legnagyobb érdeme az ellenfél olimpiai bajnok point guardjának, Sue Birdnek a semlegesítése volt. Bird ugyan szerzett 12 pontot, de mezőnymutatója csupán 4/11-re sikeredett, s hat labdaeladása volt, ami nagyon sok. (Whalen csak kétszer veszítette el a labdát.) Bird számára különösen kínos a gyengélkedés, tudniillik a csinos hátvéd gyakorlatilag hazai pályán játszott: 1998 és 2002 között a Connecticut University hallgatója volt, és két alkalommal (2000, 2002) az NCAA-bajnoki cím elnyerésére vezette a UConn gárdáját.

Mit sem ért a vendégek hatalmas magassági fölénye - a Sun csapatában senki sem magasabb 188 centisnél, míg a Stormban Janell Burse és az ausztrál Lauren Jackson 196-196, a jamaikai Simone Edwards és a cseh Kamila Vodickova 193-193 centis. A mezőny egyik legjobbja a 2003-2004-es szezonban a BSE csapatát erősítő Wendy Palmer volt 16 pontjával és 7 megszerzett lepattanóval. A vesztes csapatban az ausztrál Tully Bevilaqua, a GYSEV-Ringa korábbi irányítója 10 percet játszott és 4 pontot szerzett. A világ talán legjobb kosárlabdázója, Lauren Jackson meglehetősen halványan játszott, 16 pont, 6 lepattanó és 6/19-es mezőnymutató került a neve mellé. "Vasárnap minden más lesz" - fogadkozott az ausztrál sztár. "Nem kegyelmezek azt ellenfélnek!"

Kihirdették az alapszakasz legjobbjának személyét: Lisa Leslie, a Los Angeles Sparks centere lett az MVP, 2001 után másodszor. A 32 éves, 195 centis Leslie bekerült az All-WNBA első csapatba is, eddigi nyolc idénye közül hetedszer.
Az idény legjobb ötöse: Sue Bird (Seattle), Diana Taurasi (Phoenix), Tina Thompson (Houston), Lauren Jackson (Seattle), Leslie (Los Angeles). A második legjobb ötös: Nikki Teasley (Los Angeles), Nykesha Sales (Connecticut), Tamika Catchings (Indiana), Swin Cash (Detroit), Yolanda Griffith (Sacramento).

Ch. Gáll András