Vágólapra másolva!
21 év után visszatért Denverbe az NBA All-Star hétvégéje, nyitányként a másodévesek magabiztos, 133-106-os diadalt arattak az újoncok felett. Az MVP a hazai közönség nagy örömére Carmelo Anthony lett, aki 31 pontot szorgoskodott össze.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása Denverből

1984 jeles esztendő volt az észak-amerikai kosárlabda-liga életében: négy hónappal a coloradói csúcstalálkozó után - amelyet minden idők második legtöbb pontot hozó összecsapásán Kelet 154-145-re nyert meg Nyugat ellen az akkori helyszínen, a McNichols Sports Arenában - Michael Jordant draftolta a Chicago Bulls és David J. Sternt az NBA igazgatójának választották.

Mindkét eseményt korszakos jelentőségű volt, túlzás nélkül állítható, hogy "Air Jordan" és a fifikás brooklyni ügyvéd érkezése mindmáig tartó virágkor kezdetét jelezte a ligában. Stern még ma is uralkodik - trónja megingathatatlan, különösen az NHL-szezon törlése és a "jeges" menedzsment szerencsétlenkedése tükrében -, Jordan, immár washingtoni kosarasként, két éve visszavonult, de minden ellenkező jóslatra rácáfolva a liga él és virul.

Anyagilag feltétlenül: a ligát alkotó harminc csapat csarnoka gyakorlatilag telt házzal üzemel, sőt, a Dallas Mavericks stadionja, az American Airlines Arena több mint telt házzal, 104 százalékos kihasználtsággal működik. (Hogy ezt miként csinálják, az rejtély...)

Denver nagyon várta már az ünnepet; mivel törölték az NHL-szezont, az elsősorban hokivárosnak számító település, a Sziklás-hegység 1600 méter magasan fekvő kapuja - okkal hívják "Mile High City-nek" - komolya anyagi veszteséget szenvedett az idény során. Nem játszik a Colorado Avalanche, a világ egyik legjobb hokicsapata - Joe Sakic, Peter Forsberg, Milan Hejduk, Alex Tanguay, Rob Blake, Adam Foote, David Aebischer gárdája -, esténként konganak az ürességtől a sportkocsmák.

Persze nem ezekben a napokban; mintegy százezer látogató érkezett az All-Star Weekend apropójából a hóborította csúcsok tövében épült városba. Pörög az üzlet, harmincmillió dolláros (hatmilliárd forint) pluszbevételre számítanak a városban.

A háromnapos monstre kosárparádé nyitánya a pénteki "got milk? Rookie Challenge" volt, melyen a legjobb első- és másodéves NBA-kosarasok csaptak össze, kilencen-kilencen. LeBron James, akit sokan már most, másfél hónappal túl a huszadik születésnapján a földkerekség legjobb játékosának tartanak, valami olyasmire vállalkozott, amire eddig senki, és aminek Paul Silas, a Cleveland Cavaliers - tehát egyszersmind James - edzője nem igazán örült: a gála mindhárom napján parkettra lépett. Pénteken a másodévesek csapatában kosarazott, szombaton a zsákolóversenyre is benevezett, s persze helyet kapott Kelet kezdőötösében a vasárnapi nagymeccsen is.