Vágólapra másolva!
Két sztárjégkorongos, az orosz Nyikolaj Habibulin és az amerikai Brian Leetch is új csapatot választott magának az észak-amerikai profiligában (NHL).

A 32 éves olimpiai bajnok Habibulin - az első orosz kapus, aki Stanley-kupa-győztes lett - a 2004-ben bajnok Tampa Bay Lightningot hagyta el a Chicago Blackhawks négy évre szóló, 27 millió dolláros ajánlatáért.

Az 1989-ben az év újoncának választott, 1994-ben Stanley-kupa-nyertes, kétszer is az idény legjobb védője címet kiérdemlő Leetch a Toronto Maple Leafstől érkezett a Boston Bruinshoz. A 37 éves játékos - aki 996 pontjával a második helyen áll az aktív hátvédek között - egy idényre 4 millió dollárt kap majd.

A Boston rajta kívül még az orosz olimpiai bajnok Alekszej Zsamnovot is megszerezte a Philadelphia Flyerstől. A Nashville Predators két évre 9 millió dollárért megkaparintotta Paul Kariyát, aki a legutóbbi szezonban a Colorado Avalanche-ben szerepelt. A 30 esztendős, 2002-ben ötkarikás aranyérmes, hétszeres All Star-válogatott csatár NHL-es pályafutása során 657 mérkőzésen 705 pontot termelt, ebből 311 volt a gól.

Figyelmezteti a Cseh és az Orosz Jégkorong Szövetséget Gary Bettman, az NHL vezetője, hogy ha nem írják alá a nemzetközi szövetség (IIHF) és az NHL közötti, a játékosok átigazolásáról szóló szerződést, akkor előfordulhat, hogy a tengerentúlra tartó hokisok után nem kapnak pénzt.

"Ha nem ratifikálják a megállapodást, akkor a két ország csapatai egyetlen árva pennyt sem látnak majd a játékosok eligazolásából. Kizárólag a sportoló dönti el, melyik ligában kíván szerepelni" - fogalmazott Bettman.

Rene Fasel, az IIHF elnöke már a jövő héten Moszkvába és Prágába utazik, hogy megpróbálja jobb belátásra bírni az orosz és cseh vezetőket. A két európai elitbajnokság klubjai a korábbinál lényegesen több pénzt szeretnének kapni az NHL-től a tengerentúlra szerződő fiataljaik után.

Az IIHF és az NHL megállapodása alapján a profiliga évente 12,5 millió dollárt fizet - 2004-ig ez az összeg 9 millió volt -, ezt a nemzetközi szövetség elosztja tagszervezetei és az európai csapatok között annak függvényében, hány európai hokis kerül át a tengerentúlra. Az NHL amatőr játékosválasztásán (draft) az első körben elkelők után fejenként 900 ezer, míg az utolsó európaiért 150 ezer dollár jár.

Az oroszok és a csehek viszont nem ilyen módon szeretnének a közös pénzből részesedni, ők külön megállapodásra törekednének az NHL-lel, mondván, a legtehetségesebb fiataljaikat úgy veszítik el, hogy lényegesen több pénzt kaphatnának értük. Az oroszok példaként hozták fel a tavalyi draft első helyén lefoglalt Alekszandr Ovecskin esetét, akiért az Avantgard Omszk 900 ezer dollárt kap, míg a csatár játékjoga ennél lényegesen többet ér.

Szymon Szemberg, az IIHF szóvivője még az orosz döntés után kijelentette: "Ha nem lesz szerződés, kaotikus állapot alakul ki. Végső esetben az NHL-esek nem indulhatnának az olimpián, a vb-n és a Világkupában sem..."

A csehek sem írják alá az átigazolási szerződésthttp://www.origo.hu/sport/amerika/20050804forsberg.html?pIdx=1