Vágólapra másolva!
Folytatódott a "visszavonulós hét" az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL), miután Al MacInnis, a St. Louis Blues sztárhátvédje is bejelentette, hogy szögre akasztja korcsolyáját.

A 42 éves, 1274 pontig jutó (340 gól, 934 gólpassz) MacInnis az NHL történetének harmadik legeredményesebb védője Ray Bourque (1579 pont) és Paul Coffey (1531) mögött, ráadásul ő volt az egyik legnagyobb lövőerejű játékos a ligában.

A klasszis huszonhárom idényt húzott le a profik között, az első tíz szezonban a Calgary Flamesben szerepelt, és 1989-ben úgy nyerte meg a kanadai gárda vele a Stanley Kupát, hogy MacInnis volt a rájátszás legjobbja.

Kedden a 13-szoros All Star-válogatott, a New Jersey Devilsszel háromszoros bajnok Scott Stevens, szerdán a szintén Stanley-kupa-győztes Vincent Damphousse, csütörtökön pedig James Patrick jelentette be visszavonulását.

Ami a "maradókat" illeti: hosszú tárgyalássorozat végén sikerült megállapodniuk a Detroit Red Wings vezetőinek Henrik Zetterberggel a hosszabbításról. A kiváló svéd csatár egy évre 2,6 millió dollárért kötelezte el magát. A klub azután tudott komoly ajánlattal előrukkolni, hogy a hét elején eldőlt: az orosz Pavel Dacjuk kevesli a neki felajánlott 5 millió dollárt, és inkább hazájában marad - 6 millióért.

Zetterberg az utolsó NHL-es szezonban, a 2003/04-esben 61 mérkőzésen 15 gólt ütött és 28 gólpasszt adott. Az előző évadban - amikor a tengerentúli liga bajnoksága bérvita miatt szünetelt - hazájában a pontlista élén végzett: 50 találkozón 19-szer volt eredményes és 31 gólt készített elő (50 pont).

A legígéretesebb fiatal hokisnak tartott kanadai Sidney Crosby hároméves szerződést kötött a Pittsburgh Penguins csapatával.

A 18 éves csatár az idei amatőr játékos-választáson, a drafton az első helyen kelt el. A mostani megállapodás alapján minden idényben 850 ezer dollárt kap, azonban ha ő lesz a pontkirály és a legértékesebb játékos, akkor 4 milliót kasszírozhat.

Crosby az október 5-i rajton mutatkozik be, és éppen azon a napon ünnepli 40. születésnapját "főnöke" s egyben példaképe, a Pittsburgh-tulajdonos Mario Lemieux. Az ifjú titán és a legendás, kétszeres Stanley-kupa-győztes, olimpiai bajnok támadó minden bizonnyal egy sorban szerepel majd.