Vágólapra másolva!
Mind a harminc csapat pályára lépett az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 2005/06-os idényének első játéknapján. A bajnokság 485 napig szünetelt, mivel a klubtulajdonosok és a hokisok közötti bérvita miatt törölték az előző évadot. A szurkolók visszacsábítása, illetve a több gól érdekében, több szabályt is módosítottak, de ez a gólátlagon egyelőre nem látszott. Ez nem a a Ferencvárosban is megfordult két kanadai klasszison múlt, Jason Strudwick (New York Rangers) és Rob Niedermayer (Anaheim Mighty Ducks) ugyanis egyaránt gólt ütött.

A Rangers a bajnoki címre is esélyesnek tartott Philadelphia Flyers otthonában lépett jégre, és az első gólt éppen a nem túl ponterős hátvéd szerezte. Később fordított, és elhúzott 3-1-re a hazai gárda, azonban az utolsó négy találatot a New York-iak ütötték, közülük kettőt a cseh Jaromir Jagr vállalt magára. Az Anaheim szintén 5-3-ra nyert a Chicago Blackhawks csarnokában, és a végeredményt Rob Niedermayer állította be a szezon első emberhátrányos góljával. Testvére, Scott ugyancsak eredményes volt.

Vas János csapata, a Dallas Stars katasztrofálisan kezdett, a vendég Los Angeles Kings 4:18 perc elteltével már 3-0-ra, majd később 4-0-ra vezetett, ám a texasi alakulat innen is fordítani tudott. Jason Arnott egy gólt és három gólpasszt, az orosz Szergej Zubov pedig két gólt és egy gólpasszt ért el. A Dallas utoljára 1997-ben állt fel ekkora hátrányból.

Az NHL történetének első büntetőpárbajával eldőlt csatáját Torontóban rendezték. A helyi Maple Leafs - amely már a hetedik percben elveszítette legjobbját, a súlyos arcsérülést szenvedő svéd Mats Sundint - 1:02 perccel a vége előtt kapott gólt a tartományi rivális Ottawa Senatorstól. Következhetett a ráadás, a rávezetésben pedig a vendégek voltak jobbak.

A szezon első mesterhármasa a minnesotai Marc Chouinard nevéhez fűződik, aki a legutóbbi döntős Calgary Flames ellen brillírozott, míg a floridai kapus, a bérvita alatti kényszerszünetben a kanadai válogatottal Budapesten is járt Roberto Luongo volt az első, aki hibátlan teljesítménnyel rukkolt elő: 34 lövést hatástalanított az Atlanta Thrashers ellen, így pályafutása 24. kapott gól nélküli összecsapásán játszott.

Az utóbbi két amatőrjátékos-választás (draft) legelőkelőbb helyén elkelt fiatal is pontot szerzett élete első NHL-meccsén. Az orosz Alekszandr Ovecskin lett a Washington Capitals történetének első korongosa, aki nyitónapon duplázott, míg a pittsburgh-i Sidney Crosby gólpasszt adott a New Jersey Devils otthonában, ám csapata 5-1-re kikapott. A 40. születésnapját ünneplő csapattárs, a legendás Mario Lemieux ezúttal nem sziporkázott.

A januári székesfehérvári Kontinentális-kupán még az orosz Dinamo Moszkvát erősítő Pavel Dacjuk már a 95. másodpercben vezetéshez juttatta a Detroit Red Wings gárdáját, majd később gólpasszt adott a vendég St. Louis Blues elleni 5-1-es siker alkalmával. A hazaiak hátvédje, Chris Chelios lett a szezon legöregebbje, 43 évesen és 253 naposan játszott, és ezzel még a "klubkorcsúcsot" is elvette a legendás Gordie Howe-tól, aki az 1970/71-es évadban éppen 43 születésnapja után még szerepelt.

A címvédő Tampa Bay Lightning magabiztos győzelemmel rajtolt, a Montreal 11,1 másodperccel a vége előtt ütött góllal nyert Bostonban, míg a Buffalo hét vereség után diadalmaskodott a New York Islanders ellen. A játékosként 61 NHL-csúcsot tartó, 1999-ben visszavonult Wayne Gretzkynek nem sikerült a bemutatkozás a Phoenix Coyotes kispadján: a Vanouver Canucks úgy nyert 3-2-re, hogy a svéd Markus Näslund duplázott, míg a liga történetének leghosszabb, 17 hónapos eltiltásából visszatérő Todd Bertuzzi gólpasszt adott.

Eredmények, 1. játéknap: