Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint csütörtök hajnalban rajtol az NHL, azaz az észak-amerikai profijégkorong-bajnokság új idénye, amelyben továbbra sincsen magyar játékos. Igaz, reménykedünk, hogy ez az "áldatlan" állapot nem tart már sokáig, hiszen Vas János személyében van egy sokra hivatott jégkorongozónk.

Vas Jánosnak nem lesz egyszerű dolga bekerülni a Dallas Stars együtteséhez, ugyanis a texasi alakulatban rengeteg jó csatár játszik, aki ráadásul kizárólagos NHL-es szerződéssel rendelkezik, nem úgy, mint a magyar csatár, akinek a tartalékbajnokságban érdekelt Iowa Starshoz is érvényes - kisebb jövedelmet biztosító - kontraktusa is van.

A fiatal csatárt 2002-ben - Gröschl Tamás és Szuper Levente után - harmadik magyarként draftolták a világ legjobb bajnokságában, Szuper után a második, aki NHL-szerződést kapott, s az első, akinek mindez mezőnyjátékosként adatott meg.

Vas "Jankót" telefonon értük utol Dallasban, s az elmúlt hetek eseményeiről kérdeztük.

"Szeptember 13-án utaztam vissza Dallasba Magyarországról, s részt vettem az NHL fiataljainak rendezett nyolccsapatos tornán. Remekül éreztem magamat, folyamatosan az járt a fejemben, ha nincs nyugalom már a megérkezésem napjától kezdve, akkor gyorsabban felveszem a ritmust. Úgy érzem, jól is ment a játék, ugyan Dallas Stars néven futottunk, NHL-es mezben szerepeltünk, de messze nem a felnőtt csapat meccselt. A torna lényege, hogy mindössze négy olyan játékos léphetett jégre egy-egy gárdában, akinek már volt NHL-tapasztalata, a többiek csak mind frissen draftolt, vagy a nagycsapat kapujában toporgó fiatalok lehettek."

- Ki dirigálta a csapatot?
- A farmcsapat, az Iowa Stars két szakvezetője, de eljött a meccsekre például a Dallas másod-, egyben kapusedzője, Andy Moog is. A lelátón ezúttal csak családtagok, és a szigorúan vett szakmabeliek voltak.

- Egyfajta bemutatójelleget öltött a minitorna?
- Így van, ezért is vagyok büszke arra, hogy jól ment a játék: négy találkozón két gólt ütöttem és három gólpasszt adtam.

- A meccsek után azonban az út ismét a farmcsapathoz vezetett...
- Igen, sajnos az előszezonban már nem kaptam lehetőséget, de így is nagy élmény volt az az egy hét. Sajnos a Dallas Stars kerete hemzseg a csatároktól, olyanok is visszakerültek a farmcsapathoz, akiknek talán már a keretben lenne a helye. Így kaptuk vissza Loui Erikssont, aki tavaly újoncként majdnem pontkirály lett, Junior Lessardot vagy éppen Joel Lundqvistet is.

- Milyen állapotban érzi magát?
- Kiváló formában vagyok, Dallasban az erőfelmérő vizsgálaton is látszott ez, hiszen minden eredményem jobb volt a tavalyinál a fekvőtámasz-gyakorlatoktól kezdve a futópadig.

- Akkor idén is marad az Iowa Stars?
- Egyelőre úgy néz ki, igen. Ahhoz, hogy bekerüljek az NHL-be, nem elég jól játszani, szerencse is kell. Fiatal vagyok, amíg erőt érzek magamban ahhoz, hogy eljussak a legmagasabb szintig, addig nem hagyom el Amerikát. Európa csak akkor jöhet szóba, ha itt nem csinálok karriert.

Pincési László