Feloldhatatlannak tűnik az NHL-NOB ellentét

Sidney Crosby, NHL, jégkorong
Canada's Sidney Crosby (L) scores in the nets of Sweden's goalkeeper Henrik Lundqvist during the Men's ice hockey final Sweden vs Canada at the Bolshoy Ice Dome during the Sochi Winter Olympics on February 23, 2014. AFP PHOTO / POOL / JULIO CORTEZ / AFP PHOTO / POOL / JULIO CORTEZ
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál továbbra is bíznak abban, hogy az NHL szereplő jégkorongozók ott lehetnek a jövő évi pjongcsangi téli olimpián, bár erre elég kicsi az esély. A profiliga kompenzációt kérne az NHL leállítása és a játékosok szereplése miatt, a NOB viszont a jégkorongozók biztosítását és szállítási költségeit sem állná.

Minderről azok után nyilatkozott a NOB egyik szóvivője, hogy Gary Bettman, az NHL első embere szerdán arról beszélt, a dolgok jelenlegi állása szerint nem valószínű, hogy az Észak-Amerikában játszók elutaznak a Távol-Keletre.

"Továbbra is reménykedünk, hogy láthatjuk a világ legjobb jégkorongozóit az olimpián, hiszen a szurkolók is erre vágynak" - mondta a NOB egyik szóvivője.

Bettman szerdai interjújában úgy fogalmazott, február eleje óta nem tárgyaltak sem a NOB-bal, sem a nemzetközi sportági szövetséggel (IIHF), s jelenleg nincs is újabb időpont az egyeztetésre, így "mindenkinek azt kell feltételeznie, hogy NHL-es hokisok nélkül rendezik majd meg a téli játékokat".

Sidney Crosby a legutóbbi két téli olimpián aranyérmes lett, ráadásul gólt szerzett a döntőben. Pjongcsangban várhatóan nem triplázhat Forrás: AFP/Julio Cortez

A sportvezető elmondta, a ligának óriási anyagi veszteséget jelent, hogy két és fél hétre leállítsa a bajnokságot a játékok miatt, ráadásul a sérülések veszélye is nagy, így szeretnének valamiféle kompenzációt kapni a NOB-tól és a IIHF-től. Ugyanakkor erre a másik oldal nem hajlandó, sőt, a NOB a legutóbbi öt olimpiával ellentétben a dél-koreai játékokon már a jégkorongozók biztosítását és szállítási költségeit sem hajlandó állni.

Hozzátette, megoldásként azt is javasolták, hogy kezelje a NOB kiemelt olimpiai szponzorként az NHL-t a játékokon, ám a bizottság erre sem hajlandó.

Az NHL az 1998-as olimpiára engedte el először a hokisokat, s azóta minden játékokon szerepeltek a liga legjobbjai. Ám az egyeztetések általában - a nem tengerentúli események előtt - mindig nehézkesen mentek. Legutóbb, a 2014-es szocsi olimpiát megelőzően szintén sokáig úgy tűnt, hogy az NHL nem szünetel majd a játékok miatt, ám végül 2013 júliusában mégis sikerült megállapodást kötniük a feleknek.